Mandekogebogen

Svensk pølseret: nem opskrift på den helt rigtige klassiker

Den evige klassiker med pølser og kartofler i rød sovs!

Leder du efter den perfekte klassiske opskrift på svensk pølseret, så er du kommet til det rigtige sted - her finder du tips, tricks og den rigtige måde at lave svensk pølseret på!

Svensk pølseret har i alle dage været en sjov klassiker i det danske køkken - alle har nærmest på et eller andet tidspunkt i deres liv stiftet bekendtskab med retten.

Svensk pølseret er en favorit i hverdagen med masser af smag og kraft, som kan fremtrylles med få råvarer - mikset mellem kartofler og pølser i en god rød sovs? Det kan altså noget.

Svensk pølseret er simpel, lækker og nem at lave og så mætter den mange mennesker, koster ingenting og kan laves på ingen tid. Det er den perfekte opskrift til en travl hverdag.

Svensk pølseret er en evig klassiker, som bare har bespist rigtig mange forskellige aldersgrupper gennem tiden - det er en opskrift, som er meget børnevenlig, såvel som SU-venlig og til lav budget madlavning og så fungerer den godt til tømmermænd og den hurtige, travle hverdag. Det er sådan en all-around opskrift, som bare kan bruges på mange måder. Og ingen ved rigtig, hvor den er opstået.

ANNONCE
Klassisk svensk pølseret. - Svensk pølseret: nem opskrift på den helt rigtige klassiker Klassisk svensk pølseret.

Opfundet af danske elever på lejrskole i Sverige?

Hvis vi spørger vores naboland Sverige, har de aldrig hørt om opskriften eller konceptet - det er altså noget, vi i Danmark skulle have opfundet på et tidspunkt i madhistorien.

Rygterne går på, at opskriften blev til virkelighed efter en dansk gruppe af elever var på lejrskole i Sverige, og på en af de sidste dage af turen, skulle man lave aftensmad af rester - og her kombinerede man elementerne, som senere skulle blive til svensk pølseret.

Du ved - den helt simple klassiske opskrift med pølser, koncentreret tomat, løg, paprika og mælk/fløde.

Og skal det være helt klassisk og rigtigt - så skal man lige klippe lidt frisk purløg på toppen af hver tallerken. Det er prikken over i’et på den perfekte svenske pølseret.

Uanset oprindelsen af opskriften bag svensk pølseret? Så er det en ret, vi danskere er ret glade for.

Svensk pølseret er rigtig hyggemad, som kan laves både udenfor og indenfor - det er sådan en klassisk lejrskolemad eller målmad, da det egentlig bare er en pærevælling af ting, som skal koges sammen.

Det er en ret, man tit lavede som spejder på spejderlejer, hvor man i store gryder over bålet og gløderne fik sammenkogt en god hurtig simreret med Svensk Pølseret.

Fang de gyldne tricks til den helt rigtige svenske pølseret herunder og find opskriften nederst i artiklen:

ANNONCE
Den perfekte svensk pølseret (Den helt rigtige)

Gode pølser

Det siger sig selv - godt halvdelen af indholdet i en god svensk pølseret er: pølser. Og der skal man altså ikke springe over, hvor gærdet er lavest - der skal kvalitet på. Gerne slagterpølser eller gode, kødfulde pølser fra supermarkederne.

Hvilke pølser bruger man til svensk pølseret?

Foruden kvalitet, så skal du også holde det simpelt - men på den måde, at bruger du pølser krydret eller fyldt med alle mulige forskellige ting, vil det forstyrre smagen. Eksempelvis ostepølser og kålpølser duer ikke så godt til formålet. Derimod er disse eminente til at lave en god hjemmelavet svensk pølseret:

- Wienerpølser

- Frankfurtere

- Brunchpølser

- Grillpølser

- Røde pølser/ Hotdog pølser

Brun pølserne inden

Ligesom når man bruner hakket oksekød af, inden man begynder på sin lasagne eller spaghetti bolognese, så er det en rigtig god idé lige at stege pølser i skiver inden. Det giver en stegt smag, som vil bidrage med en dybere smag til den samlede sauce.

Mælk eller fløde?

Det er en smagssag. Man kan lave svensk pølseret med begge dele og hver for sig - det siger sig selv, at bruger du federe fløde, bliver retten mere smagfuld og cremet. En god kombination er vejen frem!

Riv løget - meget vigtigt

Der er få ting i en svensk pølseret, som hurtigt kan få din mund til at lægge mærke til, hvis man har snittet løgene for groft. Den skal ikke simre i særlig lang tid, så hvis du sidder og tygger på halvrå stykker løg? Not much fun. Så riv løget, inden du steger det!

Kan man bruge røget paprika?

Det kan man sagtens. Det giver en god subtil røgsmag til retten - men jeg foretrækker som minimum en kombination af almindelig sød paprika og røget paprika. Røget paprika alene kan godt blive lidt dominerende i de mængder.

Kan man lave svensk pølseret på grill?

Den kan laves både på kulgrill og gasgrill - såvel som bål og bålgryder.

Kan svensk pølseret fryses?

Det kan du sagtens. Så skal du blot tage det op i god tid og lade det tø op i køleskabet. Herefter kan det lunes i en gryde, hvor du lige tilføjer en sjat mælk eller fløde igen for at få konsistensen mere lind igen.

Hvad serverer man til svensk pølseret?

Idéen bag svensk pølseret er egentlig bare, at man spiser det som hovedmåltid i sig selv uden tilbehør eller lignende - men du kan godt spise brød til. Eller måske skrue lidt op for sovsemængden og serverer det som en slags gryderet eller stuvning på ris.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Svensk pølseret

Den helt rigtige!

2 portioner 25 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 15 minutter
Ca. 600 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 5 stk pølser
  • 2 spsk. koncentreret tomat
  • 1 stk løg
  • 1½ spsk. paprika
  • 3½ dl madlavningsfløde (el. mælk)
  • 600 gram kartofler

Fremgangsmåde

  1. Skræl kartoflerne og skær dem i mundrette bidder. Hæld vand over kartoflerne, så de blot er dækket - bring gryden i kog og kog dem i ca. 10-12 minutter. Hæld vandet fra og lad den afkøle let, mens du forbereder resten.
  2. Riv løget helt fint til en slags puré. Skær pølserne i mundrette bidder - gerne lidt tykke i det. Varm en pande op med en klat smør og steg pølsestykkerne i 4-5 minutter, indtil de har fået stegeskorpe. Stil til side.
  3. Varm smør eller olie op i en tykbundet gryde til middelhøj varme. Smid løgpureen i og svits i et par minutter, indtil den begynder at smide væsken og koge ind. Tilsæt nu koncentreret tomat og svits det af sammen med løget et par minutter.
  4. Tilføj nu paprika, kogte kartofler og stegte pølser. Rod rundt i gryden og tilføj så fløden/mælken. Lad det småsimre uden låg i 5-10 minutter, eller indtil saucen har tyknet og cremet ind. Smag løbende til med evt. mere paprika samt salt og peber.
  5. Serveres rygende varmt med friskklippet purløg på toppen.
Del

Seneste nyt

Annonce