Mandekogebogen

Kopi Luwak: Den (alt for) dyre kop kaffe, der kommer ud af bagdelen på et dyr

Er det pengene værd?

Der findes kaffe – og så findes der kopi luwak. Og hvis du aldrig har hørt om det før, så lad os bare sige: Det er kaffe, der har været en tur gennem et lille pattedyrs tarmsystem, inden det havner i din kop.

Ja, du læste rigtigt.

Læs også: 11 klicheer om øl

Kaffe med en… speciel produktionsmetode

I stedet for at blive plukket fra kaffebuske og ristet som normale bønner, kommer kopi luwak-bønner fra afføringen af et dyr kaldet asiatisk palmeruller – en lille, katteagtig fætter, der render rundt i de tropiske skove i Sydøstasien. Disse civetter elsker kaffefrugter, men de kan ikke fordøje selve kaffebønnerne. Så de ryger direkte igennem systemet og ud i den varme jungle – med et lag naturlig marinering.

Herefter går mennesker (ja, mennesker!) i gang med at samle efterladenskaberne op, pille bønnerne ud, rense dem grundigt (heldigvis) og riste dem som enhver anden bønne.

Og resultatet? En kop kaffe, der ifølge entusiasterne skulle være blødere, mindre syrlig og mere rund i smagen. Altså – hvis du kan abstrahere fra oprindelsen.

En kop til seks hundrede dollars

Hvis du vil smage på den ægte vare – altså kopi luwak fra vilde civetter – så skal du have den store pengepung frem. Vi taler omkring $600 pr. pund (det svarer til omkring 4.000 kr. per halve kilo). Hvorfor så dyrt? Fordi det er som at lede efter trøfler eller moreller i skoven. Det er sjældent, kræver meget arbejde og kan ikke masseproduceres – medmindre man tvinger naturen lidt.

Problemet med “farms”

Efterspørgslen på kopi luwak steg markant i 90’erne, og som det sker med alt luksus, så gik nogen selvfølgelig i gang med at lave det på fabrik. Civetter blev fanget, sat i bure og fodret udelukkende med kaffefrugter – hvilket både er usundt for dyret og direkte skadeligt for smagen.

Når dyret selv kan vælge sine frugter i naturen, vælger det de bedste. Når det bliver tvangsfodret med random bær i fangenskab, ryger kvaliteten af både bæ og bønner. Det går ikke kun ud over dyrevelfærden – det går ud over din kaffeoplevelse.

Så… er det det værd?

Hvis du er til ekstreme gastronomiske oplevelser og har 600 dollars, der brænder i lommen, så ja – måske. Men vær selektiv. Gå efter kopi luwak fra vilde civetter, hvor dyrene har levet et frit liv og selv valgt deres frugter. Smagen bliver bedre, samvittigheden renere.

Men måske er det også okay at erkende, at god kaffe ikke nødvendigvis skal komme ud af bagenden på en junglekat. Nogle gange er en god espresso bare... nok.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce