Mandekogebogen

Så længe holder frisklavet salsa, før du skal smide den ud

Masser af smag i flere dage.

Frisk, hjemmelavet salsa eller en omgang pico de gallo fra supermarkedets delikatesseafdeling er en favorit hos både snack-entusiaster og dem, der tit har gæster. Bevares, der findes masser af gode salsaer på glas (vi har endda lavet en blindsmagning, hvis du mangler inspiration), men intet slår de saftige, syrlige smagsnoter fra en frisklavet omgang.

Læs også: Ramsløgskartofler

Typisk består en hjemmelavet salsa af hakkede tomater — de kødfulde sorter som beefsteak eller Roma er perfekte — blandet med løg, chili, limesaft, krydderier og friske urter som koriander. Laver du en klassisk pico de gallo, bruger du altid friske, rå tomater, mens nogle salsaopskrifter involverer kogte eller dåsetomater for en mere flydende konsistens. Men hvor længe kan sådan en frisk sag egentlig holde sig?

Når du har fået stillet den værste salsa-trang, kan rester opbevares i en tætsluttende beholder i køleskabet. På grund af den naturlige syre fra tomater og lime kan frisk salsa holde sig cirka tre til fem dage. Dog kun hvis den ikke har stået fremme i mere end to timer. Har du haft salsaen på bordet til en fest med mange gæster, bør du være ekstra forsigtig — risikoen for dobbeltdyp og kontaminering med snavset bestik gør, at det måske er bedst at lade resterne ryge i skraldespanden.

Sådan spotter du, når frisk salsa er blevet dårlig

Med hjemmelavet mad får du ingen smart holdbarhedsdato på emballagen, så her gælder det om at bruge sanserne. Selvom en frisk salsa kan holde sig op til en uge, hvis den bliver opbevaret korrekt, bør du altid tjekke den nøje, inden du griber chipsene.

Hvis salsaen lugter surt, føles underligt i konsistensen eller smager anderledes end normalt, så skal den ud. Fermentering kan give salsaen en let brusende eller boblende tekstur, hvilket er et klart advarselstegn. Hold også øje med, om salsaen begynder at skille, blive slimet eller udvikle mug — især omkring kanterne af beholderen.

Samme regler gælder faktisk for salsa på glas. Her skal du især holde øje med mugpletter rundt om låget. Forskellen er dog, at en åbnet glas-salsa typisk kan holde sig i køleskabet i 14 til 28 dage på grund af tilsatte konserveringsmidler. Og hvis glasset ikke er åbnet endnu, kan det holde sig på hylden i op til 18 måneder — selvfølgelig alt efter producentens anbefalinger på etiketten.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce