Sådan tjekker du, hvor meget gas er tilbage i gasflasken til grillsæsonen
Vandtricket.
Foråret er her, og sommeren lurer lige om hjørnet. Det betyder, at mange af os snart hiver grillen frem fra vinterhiet. Men før du trykker på tænd-knappen og smider de første bøffer på risten, er det en rigtig god idé lige at tjekke, hvor meget propan du egentlig har tilbage i tanken. Der er trods alt ikke noget værre end at løbe tør for gas midt i den første grill-session.
Læs også: 12 typer mexicansk oste, du bør kende
Heldigvis findes der en supernem metode til hurtigt at få et overblik. Kog en kop vand, og hæld det over siden af din propantank. Kør hånden ned ad metallet og mærk efter, hvor tanken skifter fra varm til kold. Det kolde område viser, hvor gassen går op til. Hvis kun omkring 20% af tanken er kold, er det på tide at få den fyldt op igen, før du starter grillsæsonen for alvor. (Og nej, du skal ikke bare skifte til kul – gas er stadig kongen af nem, jævn varme, når det gælder grill.)
Det skal dog siges, at denne vandmetode kun giver en cirka-angivelse. Vil du have helt styr på din gasmængde, bør du investere i et propanmåleinstrument eller en monitor. De koster ikke alverden, og så løber du aldrig tør på de værst tænkelige tidspunkter.
Andre ting du bør tjekke, før du tænder grillen
Når du alligevel er i gang, er der flere småting, du bør give et eftersyn, før du starter grillen op. Det vigtigste er at tjekke både grill og gasflaske for rust og skader. En rusten grill kan du sagtens shine op igen med lidt knofedt, men en rusten propantank er en helt anden sag. Rust gør metallet svagere og øger risikoen for lækager – og en utæt gastank er bare ikke noget, du vil lege med.
Giv også gasslangerne en grundig inspektion. Er materialet blevet stift, sprækket eller porøst, skal de skiftes ud. Du bør også teste forbindelsen for utætheder. Bland lidt vand og opvaskemiddel og hæld det på slangeforbindelsen. Tænd gassen (men IKKE grillen). Hvis det bobler, siver der gas ud, og du skal enten stramme forbindelsen eller skifte slangen helt.
Når alt er tjekket og sikkert, er det tid til at give grillen en kærlig rengøring. Fjern alt snavs og madrester, og skrub risten godt. Hvis den er særligt slem, kan du lægge den i blød i en blanding af eddike og natron. Har du ikke det ved hånden, kan du faktisk også bruge en halv løg som en naturlig grillbørste.
Så snart grillen skinner og gassen er på plads, er du klar til en sæson fuld af steaks, burgere og grillede grøntsager. Og husk – grilling er den nemmeste form for madlavning. Bare slap af og hold et halvt øje på gastanken hen over sommeren.