Sådan opbevarer du bedst dine asparges
Hold dem saftige længst muligt.
Asparges deler vandene lidt som koriander – enten elsker du dem, eller også synes du, de smager som kogt haveaffald. Men hvis du er på hold “grønne gudestænger”, eller bare prøver at komme dertil, så er der én simpel ting, du ikke må gøre: gemme dem forkert. For uanset hvor friske og lækre dine asparges ser ud, så er de lige til komposten, hvis du lader dem ligge tørt og dø langsomt i grøntsagsskuffen.
Læs også: 5 lækre cocktails med ginger ale
Det klassiske fejltagelse: Død på køkkenbordet
Nej, du skal ikke lade dine asparges ligge fremme på køkkenbordet som om, de er bananer. Og nej, de skal heller ikke direkte i fryseren, medmindre du først har blancheret dem (det vil sige kort kogt dem og smidt dem i isvand bagefter). Ellers får du noget, der mest minder om en slatten, grøn karklud med bismag.
Den nemme løsning: Vådt køkkenrulle og en frysepose
Den bedste og nemmeste måde at holde dine asparges sprøde og friske i op til to uger? Et fugtigt (ikke drivvådt) stykke køkkenrulle rundt om stilkene og så ned i en plastikpose. Ind i køleskabet, og så glemmer du dem ikke – medmindre du som sædvanlig overser grøntsagsskuffen, indtil det er for sent.
Alternativet: Som en buket blomster
Hvis du vil gøre lidt mere ud af det – og det ser faktisk overraskende sexet ud – så kan du også stille dem oprejst i et glas vand, som en blomsterbuket. Smid en plastikpose løst hen over toppen, og så har du noget, der ikke bare holder sig friskt, men også pynter lidt i køleskabet. Ja, det gælder også for watercress, hvis du skulle være typen, der handler i helsekostbutik.
Gør det rigtigt fra starten
Alt det her hjælper dog ikke en skid, hvis du starter med et bundt halvvissent ukrudt fra supermarkedet. Kig efter stive stilke, klare farver og ingen visne ender. Og lad være med at skylle dem, før du skal bruge dem – ekstra fugt er ikke din ven her.
Bonus-tip: Hold dem væk fra æbler og bananer. De udskiller ethylengas, og det sender dine fine asparges direkte i forrådnelse-mode.
Det er ikke raketvidenskab – det er bare grøn logik
Asparges kræver ikke meget, men de kræver lidt kærlighed. Og opbevarer du dem rigtigt, får du ikke bare grøntsager, der ser friske ud – du får sprøde, smagfulde stængler, der kan gøre selv den mest skeptiske grøntsagshader mildt imponeret.
Så næste gang du hiver en bundt asparges hjem, så tænk på dem som et one-night stand, der måske kunne blive til noget mere... hvis du altså behandler dem ordentligt fra starten.