Mandekogebogen

Derfor er mørk chokolade sundere end den lyse

Smag og næring.

Der er noget lidt... voksent over mørk chokolade. Lidt ligesom espresso kontra cappuccino. Hvor den lyse og søde chokolade får lov til at være dessertens svar på hyggetæppet, så er mørk chokolade noget, man nærmest føler, man burde nyde med et glas rødvin og et filosofisk blik ud i horisonten. Men hvor kommer den der sundhedsaura egentlig fra?

Læs også: Super Crunch Potatoes

Kakaoindholdet er kongen

Lad os starte med det tekniske: Mørk chokolade indeholder mere kakao. Som i meget mere. For at noget kan kaldes mørk chokolade, skal det typisk indeholde mellem 50-90% kakao. Til sammenligning sniger mælkechokolade sig ofte kun op på 10-50%.

Og det er ikke bare tal for tallets skyld. Kakao er nemlig proppet med noget, der hedder polyfenoler – naturlige stoffer, som blandt andet fungerer som antioxidanter. De er lidt som kakaoens indbyggede forsvarssystem, og i menneskekroppen har de ry for at kunne sænke blodtrykket, dæmpe inflammation og måske – måske – hjælpe med at holde hjertet sundt. Men lad os lige holde fast i, at det meste forskning stadig er på det “potentielle fordele”-stadie. Der er ikke nogen, der siger, du skal bytte din blodtryksmedicin ud med en plade 85%.

Mindre sukker og lidt flere fibre

En anden ting, der spiller ind, er sukkeret. Mørk chokolade indeholder som regel mindre af det søde stads end mælke- og hvid chokolade. Og for dem, der gerne vil undgå det hvide pulver (altså sukker, rolig nu), er det naturligvis et plus.

Derudover er der lidt mere fiber, lidt flere mineraler, og i det hele taget en fornemmelse af, at man næsten laver noget godt for sig selv, når man kværner en ruteplade med 72%.

Bagsiden af den mørke medalje

Men mørk chokolade er ikke uden sine skygger. For jo mere kakao, desto større chance er der også for, at pladen indeholder spor af tungmetaller som bly og cadmium. Det skyldes, at kakaoplanter suger de her stoffer op fra jorden, og da mørk chokolade bruger mere kakao, koncentreres det også mere her. Ikke noget, der gør en enkelt plade til farligt affald, men stadig værd at have i baghovedet.

Konklusion? Næh. Bare chokolade.

Det korte af det lange er: Ja, mørk chokolade kan have lidt sundere elementer end sine sødere søskende, men det er ikke en superfood, og det bør ikke overtage pladsen fra en salat.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce