Mandekogebogen

Ramsløgspizza: Sådan bager du pizza med bagestål

Opskrift på den sprøde, lækre pizzabund med forårets ramsløg!

Står du også mangler en lækker, nem opskrift på pizza, og desuden gerne vil prøve kræfter med at bage med bagestål? Så læs med herunder, hvor jeg har testet bagestålet fra Diablo og kreeret en lækker ramsløgspizza!

Når det kommer til den ædle kunst at lave en pizzaopskrift, så kan man hurtigt tænke: “Det er jo bare fladt brød med fyld?”

Og man kan sagtens lave en lækker, velsmagende pizza på ingen tid og med lidt fingerspidsfornemmelser - men for mange er det en sand videnskab med mange led.

Og så er det desuden for mange nærmest en religion i forhold til, hvordan den skal skrues sammen.

Skal bunden være tynd og sprød? Hvor stor skal kanten være? Hvor meget fyld kan den bære? Skal man bruge surdej? Og når man først er kommet til det punkt, at man begynder at finde den rette dej og fyldtype, så kommer det næste dilemma - hvordan skal den bages?

Grundreglen er ofte - så høj varme som muligt!

Så bliver pizzaen sprød, bliver færdig på ingen tid og fyldet får nok varme i samspil med, at dejen bliver bagt færdigt.

Og efter utallige pizzaeksperimenter er jeg nået til den konklusion, at den bedste måde at få den perfekte pizza i en konventionel ovn - det fås med bagestål!

Og i denne omgang har jeg fået Diablo Steel bagestål til test, som jeg har lavet et samarbejde med på en ny opskrift - og en af de vigtigste forskelle hos dem er netop, at de tilbyder et bagestål med en tykkelse på 10mm frem for de mere konventionelle 6mm.

Det gør, at man opnår en bedre varmebesiddelse i længere tid samt en længere ‘varmeholdbarhed’, hvis du skal bage mange elementer ad gangen.

Og så firmaet en charmerende, klassisk pizzaspade med i pakken af træ, som er lavet af kyndige hænder på et omsorgshjem - en pizzaspade som for alvor bringer den italienske kokkecharme ind i køkkenet. 

ANNONCE
Med bagestål og den rette pizzadej får du en sprød bund med flotte lufthuller! - Ramsløgspizza: Sådan bager du pizza med bagestål Med bagestål og den rette pizzadej får du en sprød bund med flotte lufthuller!

Hvorfor bagestål til pizza?

Foruden at sørge for, at pizzaen bliver bombarderet med varme både på toppen og bunden, så forkorter det også tilberedningstiden og giver en meget koncenteret varme.

Bagestålet gør, at man ikke får ujævne ‘pletter’ under bunden, eller måske kun bagte skorper på få steder, hvor dejen har ligget helt nede mod bagepladen - bagestålet gør, at man får en jævn, hård varme og derved en lækker, mørk og knasende overflade såvel som underflade.

Desuden hjælper det også på at få den til at hæve op på kort tid!

Jeg brugte bagestålet i denne omgang til at teste sæsonens ramsløg til en lækker kartoffel-ramsløgspizza - og den sad eddermame lige i skabet!

Herunder får du en hurtig guide til, hvordan du håndterer et bagestål og derefter opskriften på pizza bagt med bagestål!

Lynguide til dit bagestål

1) Første gang

-  smør et tyndt lag rapsolie på din bagestål og gnid det grundigt på overfladen i et tyndt lag - da stålet ikke er af rustfrit stål, skal det have en beskyttende overflade. Herefter sætter du en bagerist i midten af ovnen og placerer bagepladen på den. Tænd ovnen på 250 graders varmluft og giv bagestålet 1 time. Det giver en fin beskyttende overflade og herefter er den klar til leg!

2) Direkte på eller bagepapir?

Du kan sagtens bage direkte på stålet, da eventuelle dej, oste- eller melrester bliver brændt af, så du blot kan børste det af efterfølgende. Men du kan bevare en pænere overflade ved eventuelt at lægge et stykke bagepapir i mellem og blot skubbe det fra din pizzaspade og over i ovnen.

3) Pizza på bagestål - tid og varme?

Ud fra mine eksperimenter får jeg den bedste pizzaoplevelse ved at forvarme ovnen med bagestålet i 30 minutter på 250 graders varmluft - herefter giver jeg pizzaen ca. 12 minutter ved 250 graders almindelig ovn.

Klar til at eksperimentere? 

Læs opskriften på ramsløgspizza herunder - opskriften giver to store pizzaer:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Ramsløgspizza

Bagestål og velsmag!

2 portioner 1 time, 22 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 12 minutter
Ca. 2050 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 3 dl vand
 • 1 tsk salt
 • 15 gram gær
 • 260 gram hvedemel
 • 70 gram groft rugmel
 • 1 spsk. olivenolie
 • 2 håndfuld ramsløg
 • ½ dl mandler
 • ½ dl parmesanost, revet
 • ½ dl olivenolie
 • 4 stk kartofler
 • 100 gram mozzarella

Fremgangsmåde

 1. Opløs gær og salt i vandet og tilsæt 1 spsk. olivenolie.
 2. Tilsæt de to meltyper og ælt dejen i 10-12 minutter, indtil den er blank og slipper skålen helt. Læg den i en oliesmurt skål og lad den hæve 60 minutter i køleskabet.
 3. Blend i mellemtiden ramsløg, olivenolien, parmesan og mandler og smag til med salt og peber. Stil ramsløgspestoen til side.
 4. Når der er 30 minutter tilbage af hævningen, lægger du bagestålet i ovnen og forvarmer den på 250 graders varmluft.
 5. Skær kartoflerne ud i tynde skiver - gerne på mandolin-jern - og rul dejen ud på et meldrysset stykke bagepapir. Fordel ramsløgspestoen i bunden af pizzaen, drys med mozzarella og fordel kartoflerne på toppen.
 6. Træk bagepapiret over på bagespaden, skru ovnen ned på 'almindelig' - og skub pizzaen ind på bagestenen med spaden. Bag den på 250 graders almindelig ovn i ca. 12. minutter.
Del

Seneste nyt

ANNONCE