Mandekogebogen

Ramsløgssalt

Kryddersalt med smag af ramsløg.

Ramsløg pibler frem fra skovbunden allerede fra januar af og kan sankes i naturen hele foråret og indtil juni - hvor de dog i maj blomstrer, men blomsterne kan man så bruge til at sylte som en form for ramsløgs-kapers.

Ramsløg er en flerårig staude, der vokser vildt i danske skove - primært i gamle løvtræ-skove, hvor skovbunden om foråret får godt med lys og masser af næring fra efterårets nedfaldne blade. 

Ramsløg har gennem det seneste årti fået en massiv opblomstring i det danske køkken, hvor den er vandret ned fra gastronomiske restauranter til danskernes hverdagskøkken - og helt forståeligt, ramsløg er nemlig herligt og noget så lækkert som en nordisk hvidløgserstatning! 

Ramsløg er let at identificere, dog deler den en del karakteristika med den giftige liljekonval - det er dog meget let at afgøre om det er ramsløg eller liljekonval du har fundet: 

Ramsløg har en umiskendelig kraftig duft af løg og hvidløg, så når du først støder på et område, hvor du kan udnytte lidt selvforsyning, så kan næsen ikke tage fejl!

Mange anvendelsesmuligheder

Jeg bruger tit mine ramsløg til en god, grov pesto eller i focaccia-brød - og så er de rigtig gode, hvis du lige finthakker dem og vender dem i nye kartofler med rigeligt smør. 

Det er en plante og en krydderurt med mange formål - og foruden at lave den klassiske ramsløgspesto eller måske bruge den som en lidt skarpere løgsmag i brød og gryderetter?

Og så kan du også lave din egen ramsløgssalt.

Hjemmelavet ramsløgsalt

Ramsløgsalt er en fantastisk lækker kryddersalt, og den er utrolig let at lave.

Foruden at give dit salt en lækker grøn farve og en dyb smag af løgnuancer og ramsløg, så er det også en god måde at konservere dine ramsløg til senere på sæsonen.

Det er en klassisk kryddersalt, som lige pifter dine gryderetter op med et ekstra kick eller måske lige på toppen af et blødkogt æg. 

Ramsløgssalt er en nem og lækker form for urtesalt, hvor man uden noget arbejde kan fremtrylle lidt ekstra smag til sine retter og give sin konventionelle salt et kick.

Ramsløgssalt er en fryd for øjet og kan holde sig utroligt længe - salten udtørrer dine ramsløg og driver væsken væk, samtidig med at man tørrer det i ovnen.

Så i princippet kan din ramsløgssalt holde sig lige så længe som normale krydderier.

Opskriften på den perfekte ramsløgssalt er utrolig simpel:

1) Pluk, skyl og aftør dine ramsløg. 

2) Hak dem groft og hæld dem i en blender med salt

3) Blend grundigt til en ensformig masse

4) Fordel på en bageplade med bagepapir og dehydrer i ovnen - 50 grader varmluft i 1,5 til 2 timer

5) Spis!

Fang hele opskriften på ramsløgssalt herunder:

Følg med løbende på siden, hvor vi giver inspiration til andre slags opskrifter med ramsløg - blandt andet ramsløgspesto, ramsløgsolie, ramsløgssalat og selvfølgelig ramsløgssmør. 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Ramsløgssalt

Hjemmelavet ramsløg kryddersalt!

1 portion 2 timer, 5 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 2 timer
Ca. 0 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 2 dl groft salt
  • 60 stk ramsløg

Fremgangsmåde

  1. Skyl dine ramsløg og dyp dem tørre i køkkenrulle eller et viskestykke - jo mindre fugtige de er, jo hurtigere tørrer de. Hak dem groft og smid dem i en blender med salt. Antallet kommer sig iikke så nøje - 60 blade ramsløg svarer til en god fuldfed håndfuld klemt sammen. Tip: Du kan i praksis bruge de fleste salttyper - til salten i vores billede brugte vi lyserødt stensalt - det bliver stadig grønt.
  2. Blend det grundigt sammen, så ramsløgene er helt pulveriseret og inkorporeret i din salt - fordel blandingen på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen på 50-60 grader (gerne varmluft) i ca. 1,5-2 timer.
  3. Ramsløgssaltet er færdige, når det smuldrer, ikke klumper og det hele føles tørt og sandet - lad det køle helt af en 30 minutters tid, inden du hælder det på glas.
  4. Holdbarhed i lukket beholder med helt tørt ramsløgssalt? Stort set uendeligt.
Del

Seneste nyt

Annonce