Mandekogebogen

Er det sikkert at spise genfrossen is?

Fra smeltet til frossen og så tallerkenen igen?

Vi har alle prøvet det. Du glemmer isen på køkkenbordet, eller den begynder at smelte i bilen på vej hjem fra supermarkedet. Du smider den i fryseren igen og tænker: Det går nok. Men er det faktisk en god idé at spise is, der har været smeltet og derefter genfrosset? Svaret er... kompliceret. Og det handler både om bakterier og smag.

Læs også: Scotch Eggs

Når isen rammer “farezonen”

Det kritiske punkt er temperaturen. Når is smelter og stiger over 4°C (eller 40°F), befinder den sig i det, man kalder "danger zone" – det temperaturspænd, hvor skadelige bakterier som Listeria, Salmonella og E. coli trives. Det kan ske hurtigere, end man tror, især hvis isen står i solen, eller du glemmer den i bilen på en varm sommerdag.

Og selvom du hurtigt får isen tilbage i fryseren, betyder det ikke, at du har nulstillet risikoen. Frysning dræber ikke bakterier – den stopper kun deres vækst. Er de først kommet i gang, kan de overleve og give dig mavekneb (eller værre), selv når isen er frossen igen.

Smagen tager også et dyk

Så er der det andet problem: konsistensen. Når is smelter, forsvinder de fine iskrystaller og luftbobler, som giver isen dens bløde, cremede tekstur. Når den så fryses igen, dannes der større iskrystaller, og resultatet bliver en tæt, kornet og iskold masse – langt fra den silkebløde is, du havde glædet dig til.

Det gælder især, hvis hele bøtten er blevet varm. At genfryse smeltet is er lidt som at forsøge at redde en soufflé efter den er faldet sammen – det bliver bare ikke det samme.

Så hvad gør du?

Det bedste forsvar er forebyggelse. Her er nogle hurtige tips:

  • Server kun det, du skal bruge – lad ikke hele bøtten stå fremme.

  • Brug en køletaske med masser af is, hvis du skal have is med på tur – gerne med tøris, som er langt koldere end almindelig is.

  • Indpak din is i bobleplast eller læg den i en termobeholder på vej hjem fra butikken.

  • Frys ikke is ned igen, hvis den har været tydeligt smeltet – især hvis den har stået ude i mere end 1-2 timer i stuetemperatur.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce