Her forskellen på fiskesauce og østerssauce
Minder om hinanden, men meget anderledes.
Selv om de ofte står side om side på hylden i supermarkedet og begge tilhører den asiatiske smagsfamilie, så er fiskesauce og østerssauce to vidt forskellige dyr i smagsjunglen. De har forskellige råvarer, forskellig tekstur og helt forskellige roller i maden – også selvom de nogle gange kan bruges i de samme retter. Her kommer en hurtig (og smagfuld) guide til at kende forskel på dem – og hvornår du skal bruge hvad.
Læs også: Parring af cookies og ost
Fiskesauce: Den funky, salte umami-bombe
Fiskesauce (eller nam pla på thai og nuoc mam på vietnamesisk) er den lidt vilde fætter i familien. Den er lavet ved at fermentere små fisk (ofte ansjoser) med salt i flere måneder, og resultatet er en tynd, brun væske med en intens, saltet og kompleks smag, der har en tydelig hav- og umami-profil.
Duften? Tja… den kan godt være lidt krads. Men i madlavningen tryller den, og du kan ikke erstatte den med noget andet, der giver samme dybde. Det er ikke en sauce man hælder direkte over sin ret som ketchup – det er en smagsforstærker, der bruges i små mængder i wokretter, marinader, dips og dressinger.
Smag: Salt, funky, intens, umami.
Konsistens: Tynd og vandklar.
Brug den til: Pad Thai, vietnamesisk nuoc cham, marinader til grillkød, eller som “hemmelig ingrediens” i dressinger og supper.
Østerssauce: Den søde, cremede smagsløfter
Østerssauce er langt mildere og mere "venlig" i sit udtryk. Den laves af ekstrakt fra østers, som koges ned med sukker, salt, stivelse og nogle gange soja, indtil det bliver til en tyk, mørk brun sauce med en sød-saltet smag og en god dybde. Den smager ikke af fisk – faktisk bemærker mange slet ikke, at der er skaldyr i.
Den bruges ofte i stir-fry-retter, som sauce i sig selv eller til at give en rund smag i grøntsagsretter. Den klistrer godt til råvarerne og kan derfor også bruges som glasering.
Smag: Mild, sødlig, salt og umami – uden det funky.
Konsistens: Tyk og sirupsagtig.
Brug den til: Wokretter med broccoli og oksekød, kylling i oyster sauce, glasering af grønt, nudelretter.