Mandekogebogen

Rabarberkompot: Hjemmelavet kompot med friske og frosne rabarber

Smagfuld tilbehør til det søde og det salte køkken.

Rabarber skyder villigt op i haven, når varmen og foråret kommer vores vej i Danmark - nogle gange kan man i milde vintre allerede se de små knopskud skyde op af jorden i slutningen af vinter.

Rabarber er en rigtig selvforsyning klassiker, hvor man egentlig bare trækker rabarber op af jorden, fjerner det store blad og bruger stænglerne til alle mulige opskrifter og lækkerier i både det salte køkken og det søde køkken.

Rabarber er en utrolig nøjsom plante, som egentlig bare passer sig selv - i allerværste tilfælde skal de have lidt vand i meget tørre perioder og så er de ikke kede af en portion komposteret jord eller lignende som ‘vinterdyne’ efter høst. Ellers passer de blot sig selv.

Foruden rabarbermarmelade, rarbarbersaft, vaniljesyltede rabarber eller måske rabarbercrumble, så er en ægte klassiker at lave rabarberkompot.

Hvad er forskellen på rabarbermarmelade og rabarberkompot?

Der er egentlig ikke den helt store forskel, da ingredienserne er de samme - men det handler mere om, hvor meget sukker, man tilføjer til sine rabarber under kogning. Og så skal de heller ikke koge helt i smadder og udkoge med marmelade og syltetøj - flere af rabarberstykkerne må gerne have lidt bid.

Rabarberkompot handler om at lave en lille tilbehør, hvor sødt og syrligt mødes - i min version af rabarber kompot har jeg tilføjet den klassiske vanilje, som passer utroligt godt sammen med syrlige rabarber uden at overdøve og trække det for meget over i dessertuniverset.

Rabarberkompot tager ikke mere end 10-12 minutter at lave og så kan den holde sig flere uger i køleskab i en lufttætbeholder - en god måde at konservere lidt af foråret!

Og så er det perfekt opskrift, hvis man har et par poser rabarber fra foregående sæson, man ikke har brugt - så kan man lige bringe lidt forårsfornemmelser i køkkenet på en kold vinterdag!

Herunder får du et par gode tips og tricks til den perfekte rabarberkompot:

ANNONCE
Sådan laver du rabarberkompot

Hvad kan man bruge rabarberkompot til?

Den kan naturligvis stadigvæk bruges som pålæg og smørepålæg i samme omfang som eksempelvis syltetøj og marmelade - men syren er lidt mere dominerende fra rabarberne, så den er helt eminent som sylt og tilbehør til rigtig mange ting - eksempelvis:

1) Rabarberkompot til ostebord som et sød-syrligt-element

2) Rabarberkompot som topping på morgenmad, skyr, yoghurt og brunch-tallerkner

3) Rabarberkompot som sylt-element til en god grydesteg eller salte retter, hvor man ville bruge eksempelvis asier

4) Rabarberkompot til en god, hjemmebagt kage a la Bedstefars Skæg eller til en rabarberroulade.

Hvorfor blive min rabarberkompot ikke rød?

Farven i din kompot afhænger ene og alene af, hvor meget farve dine rabarber har i haven - store, grønne rabarber bliver mere brunlige, mens de mere sarte vinrabarber har en mere intens rødlig farve - men uanset? Så hænger farven ikke sammen med smagen, den skal nok blive mindst lige så god med grønne stængler!

Skal jeg tilføje vand til mine rabarber under kogning?

Ofte er det slet ikke nødvendigt - der er rigtig meget saft i rabarberne, når de er rå (og er det fra frost, er der rigeligt med væske fra isen på dine rabarberstykker. Et godt fif er at vende dine rabarberstykker i sukker 20-30 minutter inden kogning - det er med til at udvande dem og give dig den nødvendige mængde væske til at kogningen i gang.

Kan jeg bruge rabarber fra frost?

Sagtens. Lad dem tø op i god tid, så du kan hælde lidt af det overskydende frostvand væk - ellers kan kompotten blive lidt for vandet.

Hvilke rabarber og rabarbersorter er gode til rabarberkompot?

Rosara, Timperley Early, Victoria og Elmsfeuer er gode bud. Både almindelige rabarber og vinrabarber kan bruges til opskrift på rabarberkompot.

Kan min rabarberkompot fryses?

Ja. Den skal blot hældes i en fryserbøtte eller fryserpose, der lukker helt tæt - så kan du opbevare den i flere måneder på frost.

Hvor meget sukker til hvor mange gram rabarber?

Det afhænger som altid meget af sorten - men det handler altid om at starte med MINDRE sukker, end du først har regnet med. Det er nemmere at justere sukkermængden op - knap så meget at justere ned, hvis du lige har smidt for meget sukker i gryden!

ANNONCE
Udskriv opskriften

Rabarberkompot

Syrligt og sødt!

2 portioner 15 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 400 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 300 gram rabarber (friske eller frosne)
  • 70 gram sukker
  • ½ stk vaniljestang

Fremgangsmåde

  1. Fjern bladet på rabarberne og skyl dem - skær dem i mundrette bidder. Drys sukkeret udover dem i en lille gryde og lad dem gerne råsylte i 10-30 minutter, hvis du har god tid. Sukkermængden er sat lavt, så du kan altid justere op senere i kogeprocessen.
  2. Skrab vaniljekornene fra vaniljestangen og tilføj det i gryden sammen med den tomme skal. Bring gryden i kog ved middelvarme - der burde være nok væske fra enten de friske eller frosne rabarber, men virker det meget tørt, så spæd til med 1 spsk. vand. Lad det småsimre i 10-15 minutter og smag til løbende. Nogle af stykkerne skal forblive intakte, så sørg både for at smage på stykkerne og 'lagen' (de er nemlig ret forskellige på surhedsgraden). Spæd til med mere sukker, hvis den er for sur - men den skal være en god syrlig marmeladesmag.
  3. Hæld på skoldede glas sammen med vaniljestangen og skru låget på med det samme - nu kan de holde sig i flere måneder i køleskabet uåbnet, og et par uger åbnet.
Del

Seneste nyt

Annonce