Mandekogebogen

Rabarbersaft

Læskende saft med friske rabarber.

Det tidlige forår er altid en dejlig appetizer på en høstsæson, hvor rarbarberne er en af de første ting, som skyder op i haven - sammen med asparges, hyldeblomst, danske jordbær og selvfølgelig nyopgravede nye kartofler er rabarber en af mine tidlige favoritter på selvforsyning-fronten, som bare passer sig selv.

Rabarbersaft er en lækker, læskende og forfriskende drik, som kan konservere lidt af den friske forårssmag i flydende form. 

Den er sommerlig, lyserød og utrolig velsmagende - og så er det meget nemt at lave.

Min opskrift på rabarbersaft laves i et forhold, hvor den skal blandes ca. 1:3 med vand - på den måde får man mest mulig smag, aroma og rabarbersmag i saften.

Men prøv dig frem - alt efter hvor kraftig smag du ønsker, så kan du endda også gå ned til 1:1 blandingsforhold.

Den blandes med almindelig, koldt vand, men kan også piftes op med lidt boblende danskvand.

Du kan både bruge frosne og friske rabarber til min opskrift, så den kan i princippet laves hele året rundt - så kan du skære de rabarber, du ikke får brugt til kage, syltetøj og marmelade i små stykker og fryse dem ned. På den måde har du altid lidt frisk forårssmag i forrådet til lidt ekstra solskin om vinteren. 

Min opskrift på rabarber-saft er også lavet med lidt vanilje, men det kan du helt undlade, hvis du vil have en lidt mere frisk smag. Vanilje og vaniljekorn er med til at give lidt mere dybde og give kontrast til rabarber-stænglernes friske syre. Men kan også giver noter af marmelade, så hvis du vil bevare friskheden endnu mere, så skip vaniljen.

Det er en god idé at prøve sig frem med sukkermængden, da rabarber har forskelligt syreindhold og smag - så smag dig frem!

Sammen med et par isterninger er rabarbersaft en nem og læskende drik, som kan laves i glas, i kander eller måske endda bruges til nogle sommerfriske cocktails.

Rabarber og rabarbersaft er definitionen af tidlig dansk sommer!

Denne opskrift giver dig en lille portion saft, som nemt kan nå at blive drukket, inden den bliver for gammel - og du kan en til en gange opskriften op, hvis du vil have større mængder og måske have noget saft i fryseren.

Selve rabarbersaften kan holde sig i 1-2 uger på køl - og ofte længere, men smagen er bedst i de første par uger. 

Tip: Resterne som sies fra, når du skal skille rabarberne fra væsken, kan bruges til marmelade og syltetøj. 

En af de ting, som er ikonisk ved en rabarbersaft er den svage lyserøde og rosa farve - og her skal du nok have fingrene i vin-rabarber eller jordbær-rabarber.

Men du kan bruge alle slags rabarber og i sidste ende er det jo smagen, der tæller. 

Fang min opskrift på læskende rabarbersaft herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Rabarbersaft

Læskende saft på rabarber!

1 portion 25 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 1350 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 200 gram rabarber
  • 400 ml vand
  • 140 gram sukker
  • 3 spsk. citronsaft
  • ½ stk vaniljestang, kan undlades

Fremgangsmåde

  1. Skyl rabarberne og skær dem i tern - hæld vandet over dem og tilsæt sukker og vaniljestang, hvis du bruger det.
  2. Lad det simre i 20-30 minutter, indtil rabarberne er møre og kogt ud - lad det trække i 10 minutter, når du har taget det af blusset.
  3. Si væsken fra - hvis du vil have en klar væske, så kan du bruge et fugtet viskestykke til at si det igennem. Gem eventuelt de kogte rabarber til lidt rarbarbermarmelade.
  4. Juster syren med friskpresset citronsaft - citronsaft skal ikke koge med, da de ændrer smagen. Smag den til og når den er tilpas sød og sur, afkøles den helt og hældes på en skoldet flaske.
  5. Herfra kan den bruges som saft-koncentrat, hvor du blander den op med vand eller danskvand i et blandingsforhold på ca. 1:3.
Del

Seneste nyt

Annonce