Mandekogebogen

Derfor smager hjemmelavet jordbæris bedst med friske bær

Drop de frosne bær.

Jordbæris. Det lyder simpelt, ikke? En klassiker, der skriger af sommer, barndom og den der lykkelige kombi af sødt og koldt i munden. Men hvis du har forsøgt at lave den selv og stået med noget, der smagte mere af "eh" end "mmm!", så er du ikke alene. Og årsagen er ofte ret enkel: Du brugte ikke friske jordbær.

Læs også: Sådan smelter du skumfiduser på komfuret

Der er forskel på bær – og særligt når de skal ind i noget så sart som is.

Friske jordbær er en delikat affære

Problemet med jordbær er, at de er nogle rigtige divabær. De er sarte, de kan ikke tåle for meget vand, og de bliver hurtigt kedelige, hvis de transporteres for langt eller ligger for længe. Selv de flotteste jordbær fra supermarkedet mangler ofte det kick af sol og sødme, som kun lokale, nyplukkede bær har.

Og det er præcis det der kick, der gør hele forskellen i isen. Når du laver is, bliver jordbærsmagen nemlig hurtigt overdøvet af fløde, mælk og sukker, hvis ikke bærrene har pondus. Jo friskere og sødere bær, jo mere "wow" i smagen.

Drop gryden – og behold smagen

En klassisk fejl? At man lige smider jordbærrene i en gryde for at lave en slags kompot først. Det lyder logisk – men varmen dræber den der florale, parfumerede duft og smag, som gør friske jordbær så uimodståelige. Kogte bær smager fint i marmelade – men i is? Det bliver fladt.

I stedet skal du behandle dem med respekt. Skyl, nip og så vend dem i lidt sukker og en sjat alkohol (tænk vodka, rom eller likør – whatever du har på hylden). Lad dem trække i op til to dage i køleskabet. Det intensiverer smagen og trækker væske ud – hvilket du gerne vil undgå ender i isen som iskrystaller.

Byg isen op omkring bærrene – ikke omvendt

Den anden fælde er selve isbasen. De fleste hjemmelavede isopskrifter starter med en æggeblomme-rig custard, der smager fantastisk – men også nemt overdøver de sarte jordbær. Gå i stedet efter en base med half-and-half og lidt glukosesirup (eller majsirup), som holder det cremet uden at gøre det for tungt. Siruppen hjælper også med at undgå den der skuffende isede tekstur, som ellers hurtigt opstår, når man smider frisk frugt i fryseren.

Blend jordbærrene og si dem, så du slipper for kerner, og du ender med en silkeagtig, frisk og smagfuld base, der skriger rigtig jordbæris – ikke pink milkshake med ambitioner.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce