Her er forskellen på thai curry og indisk curry
Smagfulde variationer.
Du har sikkert hørt det før: “Curry er curry.” Men nej – det er det ikke. For selvom både det thailandske og det indiske køkken bruger ordet curry om deres mest ikoniske retter, så er forskellene til at smage og føle. Vi snakker tekstur, ingredienser, styrke og tilberedningstid. Det er lidt som at sammenligne amerikansk og koreansk fried chicken – samme grundidé, vidt forskellige udtryk.
Læs også: 7 bedste chilier til madlavning
Vi har taget et kig på forskellene med hjælp fra Mehek Khera, grundlægger af Niramaya Foods, som ved en ting eller to om autentiske krydderiblandinger og kulturbåret mad.
Det starter med basen: Frisk pasta vs. tørre krydderier
Først og fremmest er der den fundamentale forskel i, hvordan de to typer curry bygges op.
-
Indisk curry laves typisk med tørre krydderier som spidskommen, koriander, gurkemeje og garam masala. Du starter ofte med at varme krydderierne op i olie eller ghee for at frigive smagen, og så bygger du lag på lag med løg, tomater og måske fløde eller yoghurt.
-
Thai curry, derimod, starter med en frisk curry paste, som kan være rød, grøn eller gul – lavet af bl.a. citrongræs, galanga, chili, hvidløg og makrut limeblade. Den steges op i olie og blandes med kokosmælk, som giver den karakteristiske cremede, men tynde konsistens.
Det ene dufter af tør varme og dybde – det andet af friskhed, citrus og chili.
Tykkelsen og tilberedningen gør en forskel
Indisk curry har oftest en tyk og simret konsistens, som får lov at koge længe. Smagen får tid til at udvikle sig, kødet bliver mørt, og det hele føles som mad, der har stået og hygget sig på komfuret i flere timer (fordi det har).
Thai curry er typisk tyndere og mere “suppe-agtig” i konsistensen – netop på grund af kokosmælken. Her går det stærkt. Grøntsagerne skal stadig have bid, og kødet får kun lige nøjagtig den varme, det skal have. Det handler om friskhed og balance.
Smagen: Hvor stærkt skal det være?
Indisk curry har en varierende styrke – du kan få alt fra mild butter chicken til tunge sager som vindaloo. Men varmen kommer som regel snigende, lag på lag.
Thai curry? Den går direkte i angrebsposition. Især de røde og grønne curryretter kan være voldsomt stærke – men her balanceres det ofte med en sødme fra palmesukker, tamarind eller kokos. Det er en kombi af sved på panden og smil på læben.
Så hvad skal du vælge?
Er du til dybe, varme krydderier og simreretter, så gå indisk. Vil du have eksplosiv smag, hurtig tilberedning og et touch af eksotisk citrus og chili, så vælg thai curry.
Men hvorfor vælge? Prøv begge dele. Begge køkkener har et arsenal af smag, der kan tage dine smagsløg på rundtur – uanset om du laver det fra bunden eller bare pimper en pastabøtte op fra supermarkedet.