10 påsketraditioner fra hele verden
En kulinarisk begivenhed.
Påsken er ikke kun farvede æg, snaps og marcipan. Rundt omkring i verden fejres højtiden med alt fra brød fyldt med hele æg til supper, der bobler af symbolik. Og selvom traditionerne varierer, er én ting sikker: Maden fylder meget. Her får du 10 lækre (og lidt sære) påskeretter fra hele verden, der kan inspirere dit påskebord – eller bare give dig en undskyldning for at spise lidt ekstra.
1. Italien – Colomba Pasquale
Vi starter med noget sødt: Den italienske påskekage Colomba Pasquale (påskeduen). Det er en luftig, sød gærkage i form af – ja, en due. Den minder om panettone, men toppes med perlesukker og mandler i stedet for rosiner. Serveres typisk med kaffe og masser af "Buona Pasqua"-stemning.
2. Spanien – Hornazo
I Salamanca og omegn spiser man hornazo i påsken – en slags lukket tærte fyldt med chorizo, kogte æg og skinke. Retten markerer afslutningen på fasten, og det smager som en kaloriebombe forklædt som picnicmad. Traditionen topper mandagen efter påske, hvor folk tager på udflugt med deres hornazo i hånden.
3. Grækenland – Tsoureki
Det græske påskebrød tsoureki er aromatisk og sødt, ofte smagt til med mahlep (krydderi fra kirsebærkerner) og appelsin. Midt i brødet bager man ofte et rødt, hårdkogt æg – symbolet på Jesu blod og opstandelse. Det ser vanvittigt flot ud og smager endnu bedre ristet med lidt smør.
4. Polen – Bia?a kie?basa og zurek
I Polen tager man påskemaden seriøst. Påskesøndag spiser mange ?urek – en syrlig suppe lavet på gær-surdej og røget kød, serveret med bia?a kie?basa (hvid pølse) og æg. Retten er syrlig, fyldig og ret unik. Bonus: Mange serverer den i en udhulet brødskål. Altså, skål der kan spises.
5. Mexico – Capirotada
En slags mexicansk bread pudding med brød, ost, rosiner og sirup lavet af piloncillo (råsukker). Capirotada spises ofte på langfredag, og symbolikken er over det hele: brødet repræsenterer Kristi krop, siruppen hans blod, og osten for foreningen. Smagen? Sød, salt og krydret på én gang.
6. Finland – Mämmi
Den her deler vandene. Mämmi er en finsk påskedessert lavet af rugmel, malt og vand, bagt længe og serveret koldt med fløde og sukker. Det ligner ærligt talt jord i en skål – men mange finner elsker det, og det er et fast indslag på påskebordet. Prøv det med åbent sind (og en sød tand).
7. USA – Deviled eggs og glazed ham
Amerikanerne elsker deres deviled eggs – halve hårdkogte æg med en krydret æggeblommecreme. De dukker op til alt fra picnics til påskefrokoster. Og så er der glazed ham – skinke med brun farin, honning og måske lidt sennep. Sødt, salt og syndigt på den helt rigtige måde.
8. Etiopien – Doro wat og injera
I den etiopisk-ortodokse kirke bryder man fasten med et festmåltid, der ofte inkluderer doro wat – en stærk kyllingeret med kogte æg og masser af krydderier, serveret med den syrlige pandekage-lignende injera. En smagseksplosion og en afrikansk påske med power.
9. Filippinerne – Kakanin og leche flan
Påskesøndag i Filippinerne byder på søde sager som kakanin – klistrede riskager lavet med kokosmælk – og leche flan, landets version af creme caramel. Her er det ikke snaps, men sukker, der flyder i stride strømme.
10. Danmark – Lammesteg og påskebryg
Vi slutter hjemme. Lammesteg med rosmarin, hvidløg og timian er et klassisk dansk påskemåltid – ofte flankeret af flødekartofler eller forårsgrønt. Og selvfølgelig: En god, mørk påskebryg til at skylle det hele ned. Til dessert? Gæt selv – noget med chokoladeæg og marcipan, naturligvis.
Bonus: Påskeægsjagt og mad i én
I mange lande – fra Tyskland til USA – kombinerer man æggejagt og snack med chokoladeæg fyldt med små godter, eller æg, der skal "knækkes" ved at slå dem mod hinanden. I Bulgarien kæmper man om, hvis æg der holder længst. Vinderen får held resten af året – og muligvis det største stykke kage.
Har du fået blod på tanden (eller bare lyst til brunch)? Påsken er den perfekte anledning til at nørde madtraditioner – og måske stjæle lidt inspiration fra resten af verden til dit eget bord.