Mandekogebogen

Bibimbap: Koreansk rice bowl

Koreansk klassiker med masser af grønt.

Bibimbap er en klassisk opskrift fra det koreanske køkken, hvor man laver en skål med hvide ris, der bliver toppet med alle mulige lækre grøntsager og kød.

Navnet betyder bogstaveligt talt 'blandede ris' og findes i mange forskellige versioner i landet såvel som verden over.

Det er den slags retter, som du kan freestyle lidt på i en travl hverdag, eller hvis du skal tømme køleskabet. 

Den autentiske opskrift er med den famøse gochujang-sauce - det giver den helt rigtige smag, da gochujang er en lækker smagsforstærker med chili, miso-paste og andre krydderier (du kan også prøve kræfter med at lave den selv! Det er ofte 1:1-blanding af chilipasta kaldet sambal oelek eller en købt gochujang-paste, honning, misopasta, sesamolie og soyasauce).

Den fås i mange specialforretninger og asiatiske supermarkeder - men hvis du har travlt, så kan du nå langt med en god chilisauce a la sriracha. Det bliver ikke den autentiske smag, men smager stadigvæk skønt. 

Gochujang er ikke livsnødvendigt for retten i smagens henseende, men en god måde at binde retten sammen. 

Min version af en bibimbap laver jeg med nykogte hvide ris, som lige bliver rørt sammen med lidt friskhakket forårsløg.

Dernæst laver jeg en masse lækre grøntsager, som jeg inddeler i to grupper.

De kolde/friske

- De grøntsager, som forbliver sprøde og friske. Her bliver jeg en god, saftig agurk i skiver, lange bønnespirer og lidt fintsnittet forårsløg.

De varme/tilberedte

- De grøntsager, som bliver tilberedt. Du kan vælge at lave dine gulerødder som friske gulerodsstave, men en lækker opgradering, er hvis du skræller tynde skiver af gulerødderne og sylter dem i en nem syltelage.

Derudover tilføjer jeg lidt letsvitset spinat/babyspinat samt svampe (klassisk er shiitake, men du kan bruge alt fra kantareller til champignon).

Igen - kun fantasien sætter grænser! Du kan tilføje sukkertang, zuccini/squash, syltede rødløg, radiser og meget andet.

Dernæst skal man have lidt protein på retten - jeg bruger en god bøf skåret i tynde skiver, som marineres i en lækker marinade, der minder lidt om en klassiske, koreanske Bulgogi-tilgang. 

Men du kan bruge fisk, svinekød og andre protein-kilder såvel som stegt tofu og lignende.

Og prikken over i'et? Et lækkert spejlæg.

Gerne toppet af med gochujang-sauce eller en chilisauce, der passer til din styrketolerance. 

Bibimbap er en ret, der virker som om, den har mange elementer - og det har den på sin vis også, men hvert element er ret nemt at lave. 

Det er 'bare' ris med grøntsager og kød - alt efter dit tålmodighedsniveau og ønske kan du opjustere og nedjustere i opskriften.

Det er en god nem og lækker hverdagsret spækket med smag og sundhed!

Fang min opskrift på en klassisk koreansk bibimbap herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Bibimbap: Koreansk rice bowl

Sundt og lækkert!

2 portioner 40 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 20 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 850 kcal pr. portion

Ingredienser

Ris og æg
  • 2 dl hvide ris
  • 2 stk æg

Kød og marinade
  • 200 gram ribeye eller anden bøfudskæring
  • 2 spsk. gochujang (eller anden chilisauce)
  • ½ stk æble, revet
  • 2 spsk. soyasauce
  • 1 tsk hvidløg, revet
  • 1 spsk. rørsukker/brun farin
  • 2 spsk. sesamolie

Grøntsager
  • 2 stk gulerod
  • 1 stk rød chili, kan undlades
  • ½ stk agurk
  • 1 håndfuld bønnespirer, og/eller forårsløg
  • 1 håndfuld svampe (shiitake, champignon etc.)
  • 3 dl babyspinat

Topping
  • 4 spsk. gochujang-sauce eller chilisauce, kan undlades
  • 2 tsk sesamfrø

Fremgangsmåde

  1. Riv æblet til puré og bland ingredienserne til marinaden til kødet. Skær kødet ud i mundrette stykker - strimler eller små tern, og mariner dem med marinaden i en skål eller frysepose. Lad det gerne marinere 20-30 minutter.
  2. Sæt risene over at koge ifølge anvisningerne på pakken. Skyl bønnespirer og stil til side. Snit forårsløg helt tyndt og stil til side. Skær også agurken i skiver. Disse grøntsager forbliver de 'friske' og sprøde elementer i retten.
  3. De 'varme' grøntsager: Gulerødderne kan enten serveres som sprøde små stave - eller du kan vælge at marinere dem lidt i en varm syltelage (0,5 dl eddike og 0,5 dl sukker). Bruger du teknik med syltelage, så skal du 'skrælle' skiver af din gulerod - så får du en sprød gulerodssalat, som både hurtigt trækker i lagen, men stadigvæk har et bid. Lad dem ligge i syltelagen, indtil servering for at holde det lunt. Snit også din chili, såfremt du bruger det.
  4. Skær dine svampe ud i skiver og steg dem i lidt olie på panden, til de bruner og smider væsken. Tilsæt eventuelt lidt soya og revet hvidløg for at give mere smag til dine svampe - ellers blot lidt friskkværnet peber og salt. Skub svampene til den ene side og svits babyspinat på den anden side i lidt olie og soya, indtil det falder sammen. Hold dem lune indtil servering med lidt sølvpapir i en skål.
  5. Steg dine æg som spejlæg på en varm pande med rigeligt olie. Steg også kødet ved høj varme med marinaden, så denne karamelliserer.
  6. Saml din Bibimbap ved at lægge varme ris i bunden, som er vendt i lidt friskhakket forårsløg. Derefter toppet med grøntsager med hver deres plads for lækkert farvespil. Læg kødet på sammen med ægget og top af med lidt sesamfrø, friskhakket forårsløg og en god chilidressing.
Del

Seneste nyt

Annonce