Mandekogebogen

Er dræbersnegle-slim farligt at spise?

Er køkkenhaven spoleret, hvis dræbersneglen har været forbi?

Foråret og sommeren bringer liv i haven – og med det også en af havens mest upopulære beboere: dræbersneglen. Disse slimede kryb kan ødelægge hele køkkenhaven på en nat og er nærmest umulige at slippe af med. Men hvad sker der egentlig, hvis man – ved et uheld eller i et moment af distraktion – kommer til at spise noget med dræbersnegle-slim på? Er det farligt? Eller bare... ulækkert?

Læs også: Derfor skal du vaske dine ris

Hvad er dræbersnegle-slim egentlig?

Slimen, dræbersnegle efterlader, er primært en blanding af vand, glycoproteiner og nogle sukkerarter. Den hjælper sneglen med at bevæge sig hen over overflader og beskytter dens krop mod udtørring og skader. Men den fungerer også som et forsvar – både mod fjender og mod bakterier, og det betyder, at slim kan indeholde mikroorganismer, som man ikke nødvendigvis har lyst til at få indenbords.

Dræbersnegle (officielt kaldet den iberiske skovsnegl) er nemlig ikke kendt for deres gode hygiejne. De kravler rundt i kompost, afføring, rådne planter og døde dyr. Det betyder, at deres slimspor potentielt kan indeholde alt fra parasitter til salmonella-lignende bakterier.

Hvad siger eksperterne om at få det i munden?

Der er ikke mange dokumenterede tilfælde af folk, der bliver syge af snegle-slim – i hvert fald ikke i Danmark. Men det betyder ikke, at det er risikofrit. I udlandet har man set eksempler på mere alvorlige sygdomme relateret til snegle, især i forbindelse med rå snegle og inficerede vandkilder.

Et af de mere kendte tilfælde kommer fra Australien, hvor en ung mand blev lam efter at have slugt en havesnegl som en del af et drukvæddemål. Snegle kan være bærere af parasitten Angiostrongylus cantonensis – også kaldet rotte-lungeormen – som kan forårsage alvorlig sygdom hos mennesker. I Danmark er denne parasit dog yderst sjælden, og dræbersneglene herhjemme bærer den efter alt at dømme ikke.

Hvordan undgår man uheld?

Du behøver ikke smide hele salaten ud, bare fordi du så en snegl i nærheden. Men det anbefales kraftigt at vaske grøntsagerne grundigt – især dem, der har været i kontakt med jord eller snegle. Brug rindende koldt vand og gerne en børste, hvis det er bladgrønt. Og hvis du finder en snegl, så er det bare med at fjerne den og alt i nærheden.

Snegle-slim i sig selv er altså næppe dødeligt – men det er heller ikke noget, du aktivt skal have i din kost. Det er lidt som at få skosålsvand i sin vin – det er nok ikke giftigt, men hvem har lyst?

Bottom line? Ulækkert – ja. Farligt – næppe.

Hvis du ved et uheld har fået lidt snegle-slim med i maden, er der ingen grund til panik. Chancerne for, at det fører til sygdom, er meget lave – men det er stadig en god idé at være grundig med rengøring og tilberedning. Og næste gang du ser en snegl i salaten? Så er det måske bare en undskyldning for at bestille pizza.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce