Mandekogebogen

Må man spise mad, som en flue har siddet på?

Er der nået at ske noget?

Du sidder i haven med frokosten klar. Solen skinner, grillen dufter i baggrunden – og så lander den. En irriterende flue sætter sig lige midt på din rugbrødsmad med æg og tomat. Du vifter den væk, kigger lidt… og tænker: Skal jeg stadig spise det her?

Læs også: er dræbersnegleslim farligt?

Vi har alle været der. Og svaret er både mere afslappet – og mere klamt – end du måske håber.

Fluer er ikke bare irriterende – de er bakterie-taxaer

Fluer ser måske harmløse ud, men de er i virkeligheden små, flyvende skraldespande. De tilbringer deres dage på rådne madrester, afføring, døde dyr og alt det, vi andre gør alt for at undgå. Når de så sætter sig på din mad, tager de det hele med.

Ifølge forskere bærer stuefluer ofte bakterier som E. coli, Salmonella og Listeria, og de kan overføre dem via deres ben, vinger og mund. Jep – fluer smager nemlig på maden ved at kaste op på den. Deres spyt opløser overfladen, så de kan suge det op.

Lækkert, ikke?

Men bliver man så syg?

Her er det lidt mere nuanceret. Hvis en flue kun kort har været på maden, og hvis du ellers er sund og rask, er risikoen for sygdom meget lav. Vores mavesyrer er ret gode til at tage kampen op mod bakterierne, og en enkelt flue er sjældent nok til at sende dig i gulvet.

Men: jo længere tid fluen har haft fri leg, og jo flere fluer der har deltaget, jo større er risikoen.

Hvornår bør man smide maden ud?

Der er ingen faste regler, men her er en tommelfingerregel:

  • Hvis det er koldt og tørt (fx brød eller frugt) og fluen kun lige nåede at lande – sandsynligvis OK.
     

  • Hvis det er fugtigt, fedtholdigt eller lunt (fx pålæg, grillmad, æggemadder) – vær mere varsom.
     

  • Hvis flere fluer har danset limbo over din frokost i 5 minutter – det er måske tid til at finde noget andet.
     

Så… skal jeg spise det eller ej?

Hvis du lige nåede at vifte fluen væk, og du ikke er i risikogruppen (ældre, små børn, immunpåvirkede), så er svaret: ja, det kan du godt. Bare vær opmærksom på, hvor længe maden har stået fremme – og hvor mange fluer der har været på gæstelisten.

Og næste gang? Dæk maden til. Så slipper du både for fluer – og for at skulle tage stilling til det igen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce