Hjemmelavet fudge
Fløjsblød fudge med chokolade.
Fudge er en nem og lækker opskrift på blød karamel og hjemmelavet slik, som kan skæres ud i små mundrette hapsere til en hurtig dessert eller snack.
Fudge menes at have sin oprindelse i USA i 1800-tallet, hvor man forvandlede sukker, smør og mælkeprodukt til en lækker, cremet karamel-dessert - men er efterhånden mere blevet forbundet med englænderne og deres toffee/karamel-desserter.
Fudge er lidt en sjov mellemting mellem karamel og slik - Fudge er ikke hård eller sej i det, som man normalt oplever med karameller - men den er heller ikke helt blød.
Fudge har en konsistens, som smelter i munden - blød, cremet, lækker og alligevel fast nok til, at man kan skære den ud i små firkanter.
elvom det ofte bliver lavet op til jul, så er dette en opskrift på fløjsblød fudge, der kan laves året rundt - og måske den perfekte hjemmelavede indspark til fredagsslik eller bare slikskålen i hverdagen?
Og fudge er heldigvis utrolig nemt at lave i en hjemmelavet version.
Fudge kan laves med mange forskellige smage, konsistens og fyld - du kan køre helt klassisk med karamel-smag eller vanilje, og du kan køre chokolade-smag eller måske appelsin-smag med revet appelsinskal.
Du kan også vælge at fylde din fudge med andre former for fyld - eksempelvis tørret frugt, nødder eller noget helt tredje.
Min opskrift på perfekt fudge giver dig smørmøre fudge-stykker med chokolade - og det kræver kun 6 ingredienser (5 ingredienser, hvis du springer salt over)!
Denne opskrift på fudge er noget nær idiotsikker, da man egentlig bare skal følge en simpel teknik med at opvarme alle ingredienserne foruden chokolade på én gang, hvorefter man skal ramme en temperatur på 120 grader med et sukkertermometer - og inden afkøling røres hakket chokolade i blandingen og din fudge stilles på køl i 2-4 timer eller natten over.
Denne fudge sætter sig ret hurtigt og i princippet kan den allerede spises efter en time i køleskab - men jeg vil anbefale at gå efter 2-3 timer, så den rigtig sætter sig og bliver helt fast og cremet på samme tid.
I forhold til hvilken chokolade du skal bruge til fudge, så vil jeg sige en god mellemting mellem mørk og lys chokolade - bliver chokoladen for lys, bliver din fudge meget sød, flad og ensformig i smagen og bliver chokoladen for mørk, så kan den blive lidt anderledes og kedelig i konsistens og smag.
En god chokolade til fudge er chokolade med omkring de 50-60 procents kakaoindhold.
Grundopskrift på fudge
Opskriften herunder er til fudge med chokolade, men hvis du vil køre klassisk fudge, så skal du blot følge fremgangsmåden helt op til tilsætningen af chokolade.
Massen, hvis du ikke tilsætter chokolade, kan alene bruges til fudge - eller grundopskrift på fudge, hvorefter du så kan tilføje alle mulige smagsgivere.
Det kan eksempelvis være hasselnødder, lakridspulver, citronskal, vaniljesukker og meget mere.
Du kan også køre saltkaramel, som er meget populært i disse dage, og det gør man egentlig bare ved at tilsætte lidt mere salt og desuden drysse små flager af havsalt på toppen inden udskæring.
Min fudge har en perfekt konsistens, sødme og smag, hvor man får de søde og fede noter fra sukker, sirup og piskefløde, men den mørke, cremede smag fra chokolade.
Flere forskellige opskrifter skriver, at man enten skal ramme en temperatur på karamel på ca. 115 grader eller 124-125 grader, når man bruger et sukkertermometer.
Men min erfaring siger mig, at man rammer den perfekte konsistens, når vi ligger på omkring de 120 grader - specielt når man skal lave chokoladefudge.
Følg med herunder:
Fudge med chokolade
blød karamel med chokolade!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ingredienser
- 200 ml piskefløde
- 170 gram sukker
- 1 dl sirup
- 50 gram smør
- 140 gram chokolade (ca. 50-60 procent kakao)
- 0,3 tsk fint salt
Fremgangsmåde
- Hak chokoladen fint. Hæld alle ingredienserne på nær chokoladen i en pande eller tykbundet gryde og skru op for varmen - lad det smelte ved middelvarme, indtil det begynder at boble.
- Rør hyppigt rundt i massen og sørg for, at den er i bevægelse - lad den koge ind i ca. 15-20 minutter, eller indtil den har nået en temperatur på 120 grader målt med et sukkertermometer.
- Når massen har nået temperaturen, tages panden/gryden fra blusset og den hakkede chokolade vendes i massen, indtil du har en blød, cremet og skinnende masse.
- Put bagepapir i en lille firkantet form eller rugbrødsform (ca. 15x25 eller noget, hvor karamellerne kan få lidt højde på). Hæld blandingen ned i formen, ligeså snart chokoladen er rørt i massen - lad det afkøle i køleskabet i ca. 2-3 timer eller natten over, inden du skærer dem ud.