Mandekogebogen

Gordon Ramsays advarsel: Dette menupunkt bør du altid være skeptisk overfor

God huskeregel.

og Kitchen Nightmares – han er også en ekstremt erfaren restauratør med restauranter over hele verden. Så når han deler en regel om, hvad man bør undgå at bestille, når man spiser ude, er det nok værd at lytte efter. Ifølge Ramsay skal du være på vagt, når der står "dagens ret" eller "kokkens specialitet" på menuen. Især hvis der er mange af dem.

Læs også: Porchetta Burger

“Specials are there to disappear throughout the evening. When they list 10 specials, that’s not special,” har han udtalt til Daily Mail. Altså: Hvis der er en lang liste af specialiteter, er det sandsynligvis bare et smart dække for at få brugt rester og gamle råvarer – og måske tilmed tage en højere pris for det.

Specials: Rester i forklædning?

Køkkenchefer, inklusive Ramsay selv, ved hvordan branchen fungerer bag facaden. Når restauranter lister fem, syv eller ti "specials", er det sjældent fordi kokken har haft en kreativ åbenbaring. I stedet er det ofte en metode til at få brugt råvarer, der ellers ville ende i skraldespanden – en slags køkkenets sidste chance. Det kan være kød, der er tæt på udløbsdatoen, grøntsager, der er lidt slatne, eller fisk, der har set friskere dage.

Det samme sagde Anthony Bourdain i sin ikoniske bog Kitchen Confidential, hvor han bl.a. frarådede at bestille fisk på en mandag, fordi der sjældent er friske leverancer i weekenden. Selv om han senere trak det lidt tilbage, peger det stadig på et fælles branchekendskab: Dagens ret er ikke altid dagens bedste.

Hvordan ved du, om dagens ret faktisk er værd at bestille?

Det er ikke alt håb, der er ude. Der findes restauranter, hvor dagens ret rent faktisk er lavet med kærlighed, kreativitet og gode, sæsonaktuelle råvarer. Hvis kokken har fået fingrene i noget usædvanligt godt eller vil afprøve en ny idé, kan dagens ret være en skjult perle.

Et godt tip er at kigge på menuens længde. En kort, fokuseret menu tyder på, at restauranten har styr på deres råvareflow og ikke behøver presse specials ud for at undgå madspild. Omvendt tyder en lang menu på, at der kan være mange varer i omløb – og dermed højere risiko for "nødløsninger" forklædt som kokkens favorit.

Vær også skeptisk overfor specials, hvor ingredienserne er gemt i saucer, pastaretter eller gryderetter – især hvis det er dyre råvarer til en meget lav pris. Og hvis din tjener virker meget ivrig efter, at du skal tage dagens ret? Det kan også være et tegn på, at de gerne vil have noget ud af køkkenet hurtigst muligt.

Kokkens egen bestilling? Ikke dagens ret

Det er ikke uden grund, at mange professionelle kokke sjældent selv bestiller specials, når de spiser ude. De ved, hvad der foregår bag kulisserne, og de ved, hvordan man spotter de ægte perler på menukortet.

Så næste gang du sidder med menukortet i hånden og overvejer “dagens ret”, så spørg lidt ekstra ind. Hvis svaret lyder gennemtænkt og passioneret, er du måske heldig. Men hvis det lyder som en automatisk salgstale, kan det være smartere at holde sig til det faste sortiment.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce