Maskmel-ciabattaboller
Luftige ciabatta med maskmel.
Leder du efter opskrift og guide til maskmel? Så kig med herunder:
Der er sket meget hos Agrain, siden jeg for første gang stiftede bekendtskab med deres bæredygtige melprodukter sidste år.
I al sin enkelthed bruger Agrain restprodukterne efter ølbrygning og whiskyfremstilling, som oftest bliver kasseret, og forvandler det til genbrugeligt mel såvel som chips og granola.
Selve konceptet hedder Maskmel.
- læs meget mere om selve konceptet lige her.
Deres produkter er nu lanceret til den brede befolkning og du kan få fingrene i maskmel i fire forskellige versioner - IPA, Pilsner, Stout og Whisky.
Hver meltype har deres egen unikke og anderledes smagsprofil og kan bruges til bagværk på mange forskellige måder.
Jeg er i øjeblikket i gang med at udvikle opskrifter i samarbejde med Agrain, så vi kan guide danskerne til at bruge denne bæredygtige og unikke form for mel.
Da maskmel indeholder utroligt mange kostfibre og proteiner, så skal det bruges lidt anderledes end konventionelt mel - her er en lille lynguide fra Agrain:
Brød (landbrød, boller, flutes, etc.): ca. 10-15 procent af den samlede melmængde kan være maskmel
Pandekager: 30-50 procent maskmel
Kager: 30-50 procent maskmel
Kernebrød: 10 procent maskmel
Herunder har jeg i denne omgang eksperimenteret mig frem til en maskmelsudgave af de klassiske ciabatta - det kan godt være svært at komme tæt på de luftige, sprøde ciabatta, når man tilfører fuldkorn eller mere tunge meltyper til blandingen. Men opskriftens melforhold gør alligevel, at du var en luftig, blød og desuden sprød oplevelse med en mere dyb og intens smag - og så er de vanvittigt flotte med deres mørke skær fra Stout-melet!
Fang opskriften lige herunder:
Maskmel-ciabattaboller
Sprøde, mørke og luftige!
Ventetid: 3 timer
Tilberedning: 16 minutter
Ingredienser
- 70 gram maskmel, stout
- 240 gram hvedemel
- 4 dl vand
- 20 gram gær
- 1 tsk groft salt
Fremgangsmåde
- Opløs gær i vandet og tilsæt hvedemelet. Lad det køre 1 minuts tid, indtil det er samlet og tilsæt herefter maskmelet og salten.
- Kør det på en røremaskine i 10-12 minutter, indtil du har en elastisk dej, som slipper skålens kanter helt. Du får ikke helt samme resultat med gluten-test på denne dej, hvor man kan strække den papirtyndt ud, inden den brister, men det er heller ikke nødvendigt - der kommer stadigvæk en god luftighed og sprødhed!
- Hæld herefter dejen i en oliesmurt skål, dæk den til og stil den i køleskabet i 45 minutter.
- Tag den herefter ud af køleskabet og sæt den et lunt sted i 2 timer.
- Varm i mellemtiden ovnen på 250 grader varmluft. Bruger du bagestål, så husk at varme den op i god tid.
- Hæld forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord uden at ælte med den. Hak små stykker af dejen, drys med mel og løft forsigtigt over på et stykke bagepapir. Bag dem i en forvarmet ovn i ca. 16 minutter.
- Lad dem køle af og så er de klar til morgenbordet, tilbehøret til aftensmaden eller noget tredje!