Mandekogebogen

Agrain forvandler restprodukt fra whisky- og ølbrygning til genbrugeligt mel

Nye eksperimenter og muligheder i køkkenet!

Der er altid noget fantastisk over det øjeblik, hvor man finder et formål med noget, der normalt ville blive kasseret eller måske slet ikke anset for at være brugbart.

Du ved, eksempelvis i hverdagen når du tryller en ond slambert-gryde sammen med tilfældige rest-ingredienser i køleskabet, som går op i en højere enhed!

Jeg faldt for nyligt over det nyopstartede brand Agrain fra fødevareproducenten Circular Food Technology, som har den tankegang at udnytte restprodukter involveret i whisky- og ølbrygning.

Restproduktet bliver oftest kasseret eller i bedste fald udnyttet til dyrefoder - men vi snakker over 40 tons biprodukter fra brygningen på globalt plan, som kasseres hvert eneste år!

Restprodukter, som nu kan genbruges til bagning!

Hvis du ikke helt er familiær med måden, hvorpå korn forvandles til de gyldne dråber, så kan du lige læse mit hurtige lynkursus lige her.

ANNONCE
Agrain forvandler restprodukt fra whisky- og ølbrygning til genbrugeligt mel

Efter brygningsprocessen har kornet fået en helt ny smag alt efter, hvad der blevet hældt i kedlerne - alt fra en mørk, dyb tone fra Stout-øl eller en mere rund og fyldig smag fra whisky-produktion.

Og inden det destilleres videre i processen mød alkohol, kalder man det ‘masken’.

Og heraf kommer konceptet med maskmel, som Agrain har fundet en bæredygtig måde at udnytte og forvandle til brugbart mel, som nu kan komme i dit bagværk!

Der findes indtil videre fire forskellige meltyper: Pilsner, Whisky, IPA og Stout, hvoraf alle meltyper - foruden at være bæredygtige og en mulig løsning på madspild på sigt - selvfølgelig er økologiske.

ANNONCE
Agrain forvandler restprodukt fra whisky- og ølbrygning til genbrugeligt mel

Lige nu er Agrain kommet på Coops crowdfunding, hvor missionen er at få produkterne ud i butikkerne, hvor man selv kan eksperimentere med at udnytte de proteinholdige restprodukter i madlavningen.

Og det kriblede selvfølgelig i fingrene på mig at få afprøvet melet i mit køkken og se, hvad det havde af egenskaber - både i forhold til bagningen og i smagen!

Så jeg har fået fingrene i et par samples og mit første forsøg med melet kan du læse med herunder, hvor jeg har lavet en lækker opskrift på små foccaciaer bagt med maskmel.

Foccacia bagt med maskmel.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce