8 grøntsager du bør forspire
Få en god start på høsten!
| Madnyheder
Hvis du nogensinde har prøvet at plante en gulerod direkte i jorden og vente... og vente… og så ende med at hive en rodløs depression op i stedet for en sprød grøntsag, så ved du, hvorfor forspiring er det mest undervurderede trick i amatørgartnerens værktøjskasse.
Læs også: Sticky Ribs
Forspiring handler kort og godt om at give dine planter et forspring. En lille opvarmning inden de skal ud og bokse med vind, vejr og snegle med dødsforagt. Her får du et overblik over X grøntsager, du med fordel kan starte indendørs – uden nødvendigvis at have grønne fingre eller et drivhus fra et Haveselskabs-magasin.
1. Chili – fordi power tager tid
Chiliplanter er ikke bare langsomme til at komme i gang – de er nærmest dovne. Hvis du smider dem direkte i haven i maj, så når du først at få frugter lige omkring oktober… og der er det alligevel for koldt. Start dem i februar/marts på en lun vindueskarm og se dem vokse til små grønne banditter med attitude.
2. Tomater – små solbomber med diva-krav
Tomatplanter er lidt ligesom den fyr i fitnesscenteret, der bruger varmecreme og har sin egen shaker: de kræver kærlighed. Men giver du dem varme og lys fra start, så belønner de dig med kilo af saftige tomater. Forspir dem i marts, og plant dem ud i drivhus eller solrig altanpotte i maj.
3. Porre – fordi det tager tid at blive tyk og lækker
Porre er slow-food, der kræver tålmodighed. Men starter du dem i marts, kan du få solide stængler klar til efteråret. Sår du dem direkte i haven, risikerer du, at de forsvinder i ukrudtet som en bleg teenager til en metalfestival.
4. Bladselleri – lowkey drama queen
En af de mest krævende grøntsager at forspire, men også en af de mest tilfredsstillende. Selleri har lang spiretid og er pivlangsomme til at komme i gang. Men de ender som en af de mest alsidige grøntsager i køkkenet – fra wok til bloody mary.
5. Aubergine – solvarm luksus
Auberginer elsker varme og hader kulde. De skal forspires indendørs i god tid (februar-marts), ellers ender du med at kigge på en grøn busk med nul frugter. Perfekt til dig, der gerne vil flashe lidt gartner-skills på din altan.
6. Spidskål – den lidt mere sexede kåltype
Modsat hvidkålens solide, lidt tunge opførsel, så er spidskålen let, hurtig og smækker. Start den i marts, og plant den ud i april-maj. Giver hurtigt resultater, og så smager den fantastisk både rå og lynstegt.
7. Græskar – stor, voldsom og lækker
Hvis du vil have monster-græskar til sensommerens grillerier eller halloween-hygge, så forspir dem i april. De elsker varme, og får de et forspring, så får du til gengæld noget at prale af – både i haven og på Instagram.
8. Basilikum – fordi det hele smager bedre med det
Teknisk set en krydderurt, men come on… Basilikum fortjener en plads her. Den spirer hurtigt, men hader kulde, så forspiring på vindueskarmen er nærmest en nødvendighed. Og så hæver den ethvert måltid – fra spaghetti til tømmermændsmorgenmad – med 200%.