Mandekogebogen

Belvedere undersøger, hvordan klima og topografi påvirker smagen af vodka

Single Estate Rye Series undersøger vodkaens unikke smag.

Vodka er en alkohol, som for alvor skiller vandene i forhold til, hvordan folk håndterer den. Og her mener jeg ikke håndtering i forhold til fuldhedsskala, men derimod hvordan man nyder den.

Nogle 'drukner' vodkasmagen i sodavand og juice, mens andre nyder smagen i nøje afstemte cocktails, hvor ingredienser kommer til deres ret - og så er dem, som drikker det rent.

Alle disse typer afhænger i sidste ende af, hvilken kvalitet man køber i.  Hvis man tager til grænsen og køber den billigste flaske, så kan man ikke forvente, at den er værd at nyde med isterninger.

Belvedere har ofte været synonym med kvalitetsvodka, og nu er de begyndt at eksperimentere med, hvordan vodkaens endelige smag påvirkes af topografi og klima.

Det sker i form af deres to nye kreationer, Smogóry Forest og Lake Bartezek, navngivet efter de to særegne områder af Polen, hvor de er fremstillet.

ANNONCE
Belvedere undersøger, hvordan klima og topografi påvirker smagen af vodka

Med Smogóry Forest og Lake Bartezek udforsker Belvedere idéen om terroir i vodka, som man kender det fra eksempelvis vin og kaffe.

I al sin enkelthed er produkterne et forsøg på at undersøge, hvordan rugsorten bliver påvirket af området, og det har resulteret i en meget anderledes smagsprofil på begge flasker. 

”Terroir påvirker smagen af vores fødevarer og drikke, og vi håber, at Single Estate Rye-serien vil være med til at give folk et nyt perspektiv på vodka, dens kompleksitet, karakter samt smagsnuancer og dermed dens potentiale som mere end en neutral alkohol,” udtaler Claire Smith-Warner, Head of Spirits Education hos Moët Hennessy, der står bag Belvedere Vodka.

Smogóry Forest rammer en mild, frisk og letsaltet smag, hvor man kan ane en smule sødme - den er mild i sin alkohol-eftersmag, og bevarer mest af alt sin saltede note. Det er resultatet af et område med vidtstrakte skove, milde og korte vintre samt frodige jordbund.

Lake Bartezek er lidt mere 'floral' og mere basisk i sin smagsprofil, hvilket er resultatet af  de baltiske vinde og lange, kolde vintre. Rugen i dette område er begravet under sne i mere end 80 dage over vinteren.

Det var interessant at smage på dem, da jeg indrømmet ofte ser vodka som EN smag, netop fordi man får det i andre sammenhænge og overfor andre typer alkohol og drikke.

Men med disse to parret kan man tydeligt smage forskel - hvilket er fascinerende, når man tænker på, at smagen i sig selv netop er baseret på samme rugsort, Dankowskie Diamond, og blot har fået smagsvariationer grundet deres lokationer og vejrforhold.

Fascinerende!

Og så lavede jeg selvfølgelig efterfølgende en lille 'gruppetest' til en vens polterabend - her fik folkene lov at smage vodkaen på skift, hvor den almene konsensus af vodkaen var:

"Den smager slet ikke af vodka - der er ingen dårlig eftersmag!".

Så ja, de nye flasker fra Belvedere er både kræs for connoisseurs og almindelige mennesker, som bare gerne vil have alkohol, man ikke behøver at skære grimasser af efter hver smag. 

Vodkaerne serveres på følgende barer i Danmark:

Balthazar, København

D'Angleterre, København

Ström, København

Gedulgt, Århus

ANNONCE
Belvedere undersøger, hvordan klima og topografi påvirker smagen af vodka
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

"Mad handler om smag – ikke om mængden af kød på sin pizza, eller manglen af samme på en grøntsagsret. Det handler om smagsoplevelser, nydelsen af at være i det kreative køkken og ikke mindst muligheden for at udvide sin horisont af, hvad mad og mandemad indebærer."

Kontakt: rkj@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt