Mandekogebogen

Fra ukrudt til guld (Part I): Mælkebøttesirup

Udnyt dit ukrudt til køkken-arsenalet.

Mælkebøtter. Alles fjender på nær små, uvidende småbørn, som ser det som et middel til hjemmelavede smykker og lignende. De spreder sig som pesten og er ret svære at få bugt med, Men her handler det om at vende det til noget positivt og i stedet bruge de små sataner til det gastronomiske univers.

Mælkebøttekronen indeholder nemlig nogle ganske interessante florale toner, som egner sig særdeles godt til sirup. Det er en smule tidskrævende, men det hele værd!

Du skal nemlig KUN bruge de gule blade fra blomsterkronen, da de små, irriterende grønne blade imellem er ret bitre og vil spolere smagen i sidste ende.

Hvis du ikke kan finde så mange, så kan en lille håndfuld stadigvæk give ret stor smag - så kan du eventuelt bare justere lidt i forhold til mængden af de andre ingredienser.

Det er lidt noget af et pillearbejde, men en portion som denne i opskriften herunder kan holde sig utroligt længe og er derfor lidt af en langtidsinvestering og desuden en måde at 'kondensere' lidt flere smage af foråret til senere!

Perfekt til pandekager en søndag morgen eller til at justere smagene i en sauce.

Se med herunder:

ANNONCE

Mælkebøttesirup

Flydende guld!

1 portioner 5 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 45 minutter
Ca. 8050 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 100 stk mælkebøtte, blomsterknopperne
  • 1 stk citron, økologisk
  • 1 l vand
  • 900 gram rørsukker

Fremgangsmåde

  1. Det eneste du skal bruge fra kronen er de gule kronblade, ergo skal du sidde og nippe dem fra alt det grønne. Det grønne indeholder for mange bitterstoffer, som kan gøre smagen besk. Hvis der ikke er mulighed for at plukke så mange mælkebøtter i dit område, så kan du nedjustere lidt i opskriften.
  2. Når du har helt gule fingre og plukket de flotte blade, hælder du dem alle i en tykbundet bryde. Hæld en liter vand på og tilsæt saften fra citronen. Lad det hele simre i ca. 40-45 minutter.
  3. Sigt herefter væsken over i en anden gryde og tilsæt rørsukkeret. Kog siruppen ind til den ønskede konsistens. Du kan tjekke konsistensen ved at placere en dråbe på en kold underkop og stille den tilbage i køleskabet – efter kort tid er den kølet af og du kan se, hvor meget den løber ud.
  4. Voila. Lækker, sødlig, floral sirup, som kan bruges til alt fra topping til din yoghurt og musli til karameliseringsvæske til din stegning.
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

"Mad handler om smag – ikke om mængden af kød på sin pizza, eller manglen af samme på en grøntsagsret. Det handler om smagsoplevelser, nydelsen af at være i det kreative køkken og ikke mindst muligheden for at udvide sin horisont af, hvad mad indebærer."

Kontakt: rkj@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt