Kan man bruge mandelmel til at panere kød?
Glutenfrit alternativ?
Mandelmel, der er lavet af fintmalede, blancherede mandler, er en mulighed, som mange overser, når de tilbereder kød. Det er glutenfrit, lavt på kulhydrater, velegnet til keto-diæter og fyldt med næringsstoffer. Selvom det ofte forbindes med bagning, kan det også være en glimrende erstatning for hvedemel, når man panerer kød som kylling, fisk eller svinekoteletter til stegning. Det gør det særligt velegnet, hvis man skal servere mad for gæster med forskellige kostbehov.
Læs også: 5 bedste tomatsorter til tomatsauce
Ifølge kokken Lance Knowling, der er executive chef på Northridge i Stockton, New Jersey, bruger han ofte mandelmel til sine glutenfri klienter. Med erfaring fra både New Yorks og New Jerseys restaurantverden samt som privatkok, ser han det som et alsidigt alternativ til traditionelle paneringer.
Sådan panerer du kød med mandelmel
Mandelmel fungerer generelt som andre typer mel, men der er nogle få justeringer, man bør tage højde for. Det har et højere indhold af monoumættet fedt og fugt end hvedemel, hvilket gør det tættere i konsistensen. Ved bagning bruger man derfor ofte mindre af det, men når det gælder panering af kød eller fisk, bruges det på samme måde som almindeligt mel.
Lance Knowling anbefaler særligt mandelmel til panering af kyllingebryst uden ben samt hvide fisk som rødspætte eller pighvar, før de sauteres.
For at få det bedste resultat skal man dog være opmærksom på et par ting:
- Mandelmel binder ikke helt så godt som hvedemel, så det kan være nødvendigt at bruge lidt mere mel eller æg for at få en jævn panering.
- Det har et højere fedtindhold, hvilket gør, at det brænder hurtigere end hvedemel. Derfor kan det være en fordel at stege ved en lidt lavere temperatur eller forkorte stegetiden en smule.
- Selv når det er tilberedt perfekt, vil mandelmel få en mørkere farve end hvedemel.
- En nonstick-pande eller en velkrydret støbejernspande kan hjælpe med at forhindre paneringen i at sætte sig fast.
- Mandelmel har en kortere holdbarhed end hvedemel, da olierne i nødderne kan gøre det harskt over tid.