5 krydderier der kan være giftige i for store mængder
Pas på mængderne.
Krydderier tilfører smag og aroma til madlavningen, men nogle af dem indeholder stoffer, der kan være skadelige, hvis de indtages i store mængder. Her er fem krydderier, du bør nyde med måde.
1. Muskatnød
Muskatnød indeholder stoffet myristicin, som i store mængder kan have en hallucinerende og toksisk effekt. Symptomer på overdosering inkluderer svimmelhed, kvalme, hjertebanken og i værste tilfælde forvirring og hallucinationer.
Grænse: Allerede ved 5 gram (ca. 1 teskefuld) kan man opleve ubehagelige bivirkninger, mens 10-15 gram kan være decideret farligt.
2. Kanel (særligt cassia-kanel)
Cassia-kanel, som er den mest almindelige type i supermarkeder, indeholder høje niveauer af kumarin, et stof der kan skade leveren ved langvarigt eller højt indtag.
Grænse: Voksne bør ikke overstige 1-2 teskefulde dagligt, og små børn bør få endnu mindre. Ceylon-kanel har et meget lavere kumarinindhold og er et bedre alternativ.
3. Stjerneanis (kinesisk vs. japansk)
Kinesisk stjerneanis bruges ofte i madlavning og te, men japansk stjerneanis, som ligner den, er giftig og kan give alvorlige neurologiske symptomer. Der er rapporter om forvekslinger mellem de to typer, især i urteteer.
Grænse: Brug kun ægte kinesisk stjerneanis fra pålidelige kilder og undgå ukontrollerede urteblandinger.
4. Lakridsrod
Lakridsrod indeholder glycyrrhizin, som kan føre til forhøjet blodtryk, kaliummangel og i værste fald hjerteproblemer, hvis det indtages i for store mængder over længere tid.
Grænse: Fødevarestyrelser anbefaler, at voksne ikke indtager mere end 50 gram lakrids om dagen i længere perioder, især hvis man har forhøjet blodtryk.
5. Nelliker
Nelliker indeholder eugenol, som kan være giftigt i høje doser og potentielt skade leveren. Derudover kan store mængder give irritation i fordøjelsessystemet.
Grænse: En normal anvendelse i madlavning er sikker, men overdreven indtagelse af nellikeolie eller store mængder hele nelliker kan være problematisk.