Mandekogebogen

Lider du af angst? Her er 12 madvarer, der kan berolige sindet

Spis dig til mere ro i sindet!

Angst kan påvirke både krop og sind negativt, men vidste du, at kosten kan spille en vigtig rolle i at reducere angst?

Visse fødevarer indeholder næringsstoffer, der naturligt understøtter hjernens funktion, fremmer afslapning og balancerer kroppens stressrespons.

Ved at vælge de rigtige madvarer kan du styrke dit mentale velbefindende og mindske angstniveauet.

Det skal dog lige understreges, at det ikke er ensbetydende med en mirakelkur - men derimod en række midler, der måske kan afhjælpe det mentale overload i løbet af hverdagen.

Derfor har vi fremhævet 12 eksempler på madvarer, der kan stabilisere roen i dit sind og få angsten dæmpet herunder:

ANNONCE
12 råvarer, der kan afhjælpe angst

1. Fede fisk (laks, makrel, sardiner)

Fede fisk er rige på omega-3 fedtsyrer, særligt EPA og DHA, som har vist sig at have positive effekter på hjernens funktion og humørregulering. Omega-3 fedtsyrer kan reducere inflammation og støtte hjernens produktion af neurotransmittere, som serotonin og dopamin, der påvirker humøret.

2. Nødder og frø

Nødder, især valnødder og mandler, samt frø som chiafrø og hørfrø, indeholder omega-3 fedtsyrer, magnesium og B-vitaminer, som er vigtige for hjernens funktion og kan reducere angst. Magnesium hjælper med at regulere stresshormoner som kortisol og understøtter nervesystemet.

3. Mørk chokolade

Mørk chokolade indeholder antioxidanter som flavonoider, der kan forbedre hjernefunktionen og reducere stresshormoner. Desuden kan chokolade øge produktionen af serotonin, et "feel-good" hormon, der kan dæmpe angst. Vælg chokolade med høj kakaoindhold (70% eller mere) for at få de bedste effekter.

4. Kamille

Kamille er kendt for sine beroligende egenskaber og bruges ofte som te. Kamille indeholder forbindelser som apigenin, der kan virke afslappende og reducere angst. Kamille te har en mild, naturlig beroligende effekt, der kan hjælpe med at mindske uro og stress.

5. Grøn te (L-theanin)

Grøn te indeholder L-theanin, en aminosyre, der har beroligende egenskaber. L-theanin kan øge produktionen af GABA (gamma-aminosmørsyre), serotonin og dopamin, som alle er neurotransmittere, der spiller en rolle i at reducere angst og fremme afslapning uden at gøre dig døsig.

6. Yoghurt og probiotika

Probiotiske fødevarer som yoghurt, kefir, og fermenterede fødevarer (sauerkraut, kimchi) kan forbedre tarm-sundheden, hvilket spiller en rolle i reguleringen af humør og angst. Tarm-hjerne-forbindelsen betyder, at en sund tarmflora kan reducere stress og angst ved at påvirke neurotransmitterbalancen.

7. Bær

Bær som blåbær, jordbær og hindbær er rige på antioxidanter, især vitamin C og flavonoider, som kan reducere inflammation og oxidativt stress i hjernen. Dette kan hjælpe med at beskytte mod angst og andre mentale sundhedsproblemer.

8. Spinat og grønkål

Mørke bladgrøntsager som spinat og grønkål er fyldt med magnesium, som er vigtigt for at regulere nervesystemet. Magnesiummangel har været forbundet med øget angst og stress. Disse grøntsager er også gode kilder til folat, som kan hjælpe med at regulere humøret.

9. Avocado

Avocado er rig på B-vitaminer, der er nødvendige for produktionen af neurotransmittere som serotonin og dopamin, som hjælper med at regulere humøret. Den indeholder også sunde fedtstoffer, som understøtter hjernefunktionen.

10. Havregryn

Havre er en god kilde til komplekse kulhydrater, som hjælper med at stabilisere blodsukkeret. Stabile blodsukkerniveauer kan forebygge humørsvingninger og uro, der ofte følger med angst. Derudover fremmer komplekse kulhydrater produktionen af serotonin, der kan virke beroligende.

11. Bananer

Bananer er rige på tryptofan, en aminosyre, der omdannes til serotonin i hjernen. De indeholder også B-vitaminer, især B6, som er nødvendigt for produktionen af serotonin og dopamin. Dette gør bananer til en naturlig humørforstærker.

12. Kalkun

Kalkun indeholder også tryptofan, ligesom bananer, som hjælper kroppen med at producere serotonin. Dette kan have en beroligende effekt og reducere angstniveauer.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce