Mandekogebogen

Mug på maden - her er hvad du må spise og ikke spise

Her er hvad der kan reddes og hvad der skal kasseres.

Mug på mad er en af de mest almindelige udfordringer, mange står over for i køkkenet. Det kan være fristende at skære det synlige mug væk og bruge resten af maden, men er det sikkert? Svaret afhænger af typen af mad og hvor dybt muggens rødder kan trænge ind.

Hvad er mug?

Mug er en type svamp, der vokser på mad og frigiver sporer, som kan sprede sig hurtigt. Selvom ikke alle mugtyper er farlige, kan nogle producere mykotoksiner, der kan være sundhedsskadelige, hvis de indtages over længere tid. Disse toksiner kan påvirke lever og nyrer og i nogle tilfælde øge risikoen for kræft.

Madvarer du ikke bør spise med mug

  1. Bløde frugter og grøntsager: Madvarer som tomater, jordbær, og agurker har højt vandindhold og en blød struktur, hvilket gør det lettere for mug at trænge dybt ind. Det betyder, at selvom muggens overflade kan fjernes, kan der stadig være usynlig mug i resten af maden. Disse skal smides ud.

  2. Blødt brød og kager: Ligesom med frugt kan mug på brød hurtigt sprede sig igennem porerne. Mug kan trænge dybere ind i blødt brød, så det er bedst at kassere hele brødet, hvis du opdager mug.

  3. Mælkeprodukter: Yoghurt, creme fraiche, og fløde er også modtagelige for mug, der kan trænge ned i væsken, selvom det kun er synligt på overfladen. Kassér dem ved det første tegn på mug.

  4. Bløde oste: For bløde oste som brie, camembert eller smøreost er mug meget svær at skille fra osten, da svampens sporer nemt kan trænge ind. Kassér disse oste, hvis du ser mug.

  5. Kød og pølser: Mug på kød og kødprodukter er farligt, da de kan bære skadelige bakterier sammen med muggens sporer. Hele produktet bør kasseres.

Madvarer du kan redde

  1. Hårde frugter og grøntsager: Madvarer som gulerødder, peberfrugter og kål har en mere solid struktur. Hvis der opstår mug, kan du skære mindst 2,5 cm uden om det angrebne område. Mug kan ikke trænge så dybt ind i disse fødevarer.

  2. Hårde oste: Mug på hårde oste som parmesan eller cheddar er ikke nødvendigvis farligt, da svampen ikke kan sprede sig så let i den kompakte masse. Skær muggens område væk med mindst 2,5 cm margenen omkring det angrebne sted.

  3. Salami og spegepølser: Det hvide lag på nogle typer spegepølse er faktisk en del af modningsprocessen og ikke skadeligt. Men hvis der er grøn eller sort mug, skal pølsen kasseres.

  4. Grøntsager med naturlig beskyttelse: Grøntsager som løg og hvidløg har ydre lag, der kan fjernes, og resten af maden kan være sikker at spise, hvis mug ikke er trængt dybere ind.

Er det farligt at spise mad med mug?

At spise små mængder mug ved et uheld vil i de fleste tilfælde ikke forårsage alvorlig skade, da vores immunsystem ofte kan håndtere det. Men ved gentagen eksponering kan nogle mykotoksiner føre til alvorlige helbredsproblemer. Symptomer på mykotoksinforgiftning kan omfatte fordøjelsesproblemer, åndedrætsbesvær og, i sjældne tilfælde, alvorlige allergiske reaktioner.

Forebyggelse af mug

  • Opbevaring: Hold maden tørt og opbevaret i køleskab for at bremse muggens vækst.
  • Holdbarhed: Sørg for at bruge fødevarer inden for deres holdbarhed og opbevar dem korrekt i lufttætte beholdere.
  • Korrekt ventilation: Sikrer at luft kan cirkulere i køleskabet for at undgå fugt.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce