Nonstick-teknologi i særklasse: Et kig på Smegs nye køkkengrej
Første omgang cookware fra italienske Smeg.
Når man hører navnet Smeg, så falder tankerne oftest på køleskabe - men for nyligt har den italienske virksomhed lanceret en cookware-kollektion med gryder, pander og alskens lækkerier til køkkenet.
Smeg blev grundlagt i 1948 af Vittorio Bertazzoni fra Guastalla, en lille by i Italien. I dag er Smeg en af de førende producenter inden for hvidevarer i Italien, og virksomheden er stadig ejet af den 3. generation af Bertazzoni-familien.
At det har taget 3 generationer til at afprøve kogegrej er os en gåde - for det er de ret gode til!
Vi har taget et kig på SMEGs nyeste kollektion af køkkengrej, som blandt andet indebærer gryder, pander, kasseroller, wokgryder og meget mere.
Non-stick i særklasse
Foruden en stor multifunktionel gryde, som kan gebærde sig i køkkenet med alt fra gammeldagskylling til Tikka Masala til hele familien, var de helt store trækplastre i kollektionen deres pande og wokgryde.
Gældende for begge disse produkter er, at man har behov for en ret så solid nonstick-teknologi for at kunne opnå den stegeeffekt, der er tiltænkt.
Og Smegs kollektion byder på den slags produkter, hvor belægningen rent faktisk lever op til sit omdømme og holder, hvad den lover.
Specielt ved deres pande mærker man, hvordan deres teknologi i forbindelse med belægningen kommer itl udtryk - selve overfladen er multilags-non stick coating, som gør, at du uden særlig meget fedtstof kan opnå en sublim slip-let-effekt.
Og vi snakker en pande, hvor du kan brune ting hårdt af, uden at det på et eller anden tidspunkt får fat i panden og brænder fast - de adskillige lag non-stick-coating gør, at der nærmest bliver dannet en lille hinde mellem dine råvarer og selve pandens materiale, så du frit kan gå amok med at få stegeskorpe på din bøf eller brune din fars af til millionbøf.
Der er en lille hage ved denne belægning dog, som virker til at komme til udtryk efter flere ugers tests - den ekstra belægning giver også en my mere ventetid på, at varmen når helt op og den kan have en tendens til at fordele varmen jævnt over hele panden uden kompromis - det virker ved første øjekast som en god ting, men gør også, at den ikke er så fantastisk til at isolere varmen til de ting, som ligger på panden.
Men det hører til petitesserne.
Hårdfør og designvenligt
Selve produkterne er meget robuste i rustfrit stål og med et solidt greb - de er både tunge nok til at kunne tåle nogle tæsk i hverdagskøkkenet men samtidig også lette og ergonomiske i udformningen i forhold til at ‘jonglere’ med maden og pynte på kogeøen.
De er nemlig designet i meget stringente, minimalistiske og samtidig voluminøse aspekter, hvor man får rene linjer og skarpe kanter over hele paletten, men selve håndtaget, farven og skelettet af kogegryderne er meget bastante - en retrofornemmelse over hele linjen baseret på Smegs tidligere designkatalog, men uden at det bliver kikset og til en gimmick.
Det er lidt en ‘perfect storm’ mellem finedining og de tunge drenge i køkkenet, som står dag ud og dag i os og damp - den har fine linjer i designet, men glemmer heller ikke, hvad formålet er.
Det er hverdagskøkkengrej, som pynter og virker!
Jeg er uden tvivl mest til klassisk metallisk farve eller sort - det er både praktisk og pænt - men kollektionen fås også i rød og cremefarvet til en gennemsnitspris på produkterne i omegnen af 1200 kroner.
Overordnet set hvis Smegs nye cookware-serie blot er begyndelsen på deres nye indtog på markedet, så har vi uden tvivl en masse spændende at vente fra de italienske kogegryder.
Designet er multifunktionelt, simpelt og let tilgængeligt for de fleste køkkener og værktøjet er i praksis velfungerende og en af de bedre nonstick-oplevelser de seneste mange år.
Du kan se Smegs kollektion lige her (reklamelink).