Ny kogebog bringer familieopskrifter fra 1900-tallet ind i nutiden
Inspiration fra den tidligere generation!
I disse moderne tider danner der sig desværre en lidt for voldsom trend a la "det må du ikke spise" frem for at åbne sig op og lade sig inspirere af forskellige madkulturer, madkoncepter og ikke være så bange for ting, der er blæst op i nyhederne.
Så længe man lever efter det gode, gamle saying, vi altid har levet på i vores familie - alt med måde - så kommer du aldrig helt galt afsted.
Derfor er det lidt herligt at kunne finde en kogebog såsom "1900 til bords" skrevet af Hannah Lund blandt alskens helseopskrifter og diverse grønne guides - her har vi skruet tiden tilbage til den basale råvareforståelse! Mange af opskrifterne vil måske i dag anses for at være forældede, men hvis man lige giver sig tid til at forstå den tidligere generations forståelse for mad, så har man et ret godt springbræt til at danne sig sin egen forståelse.
I al sin enkelthed er kogebogen fyldt med over 100 opskrifter fra notesbøger skrevet af hendes farmor, oldemor og oldemors søster. Bogen er krydret med anekdoter om livet dengang - og er dermed blevet til et tidsbillede af maden og livet i danske køkkener mellem 1902 og 1970. Og en kogebog fyldt med 1900-tallets bedste danske retter. Der er mange forskellige og interessante kreationer - alt fra absurde tankegange til helt basale smage.
Nu skal det ikke lyde sådan, at jeg er uvenner med spelt og skyr - tværtimod - men det er sgu i disse tider en sand befrielse at se en god, klassisk opskrift på en lagkage med fløde!
”Jeg elsker al slags mad og har fået mange venner rundt om i verden netop gennem at opleve deres mad. Da jeg fik de håndskrevne kogebøger fra tre formødre, der har noteret alle opskrifter ned,var jeg ikke et sekund i tvivl om, at de måtte deles. Her havde min oldemor sirligt, med pen og blæk, skrevet alt ned, som skulle huskes, opskrifter og vejledninger til køkkenpigen,” fortæller Hannah Lund.
Med denne opskriftsamling forsøger Hannah Lund at påpege, at vi skal huske vores rødder - jeg har altid været vant til god mad hjemme hos mine forældre i hele min barndom. Der var sans for råvarerne, fokus på velsmag og desuden plads til store armbevægelser - det er et generationskøkken, vi skal tage til os og udnytte. Ikke ment på den måde, at vi skal leve af blomkålsgratin og brunkål hver uge, men mere ment som en måde at udforske gastronomien - det bedste måltid ligger ikke altid ude i fremtiden i en ny avantgarde form for madlavning.
God mad findes også i hjemmets vante rammer i en skål citronfromage.