Mandekogebogen

Sådan kommer du af med din gæld

Det kan være træls at have gæld, og derfor har du sikkert interesse i at afvikle den hurtigst muligt, hvis du har den. Der er forskellige måder at gribe det an på, og det kommer blandt andet an på, om du har gæld flere steder og hvor stor din gæld er. 

Dan dig et overblik over din gæld
Allerførst er det vigtigt at danne dig et overblik over din gæld og skrive ned, hvad dit månedlige afdrag og din restgæld er for alle dine gældsposter. Notér dig også, hvor mange betalinger du har tilbage af hvert lån. På den måde kan du nemmere lægge et budget og en hensigtsmæssig og realistisk strategi for at blive gældfri. Det er i denne forbindelse også vigtigt, at du har overblik over alle dine øvrige faste udgifter og indtægter, så du kan lægge et samlet budget. Du kan kun komme af med din gæld, hvis der er styr på din økonomi. Det gør dig nemlig i stand til at lave en realistisk afbetalingsplan på dine lån. 

To metoder til at afdrage på gæld
Overordnet set er der to forskellige tilgange til at afdrage på gæld; snebold-metoden og lavine-metoden. Snebold-metoden indebærer at starte med at betale det mindste lån af samtidig med at du afdrager på dine andre lån. Lavine-metoden er den omvendte tilgang, hvor man starter med at betale lånet af med den største rente og herefter arbejder sig videre til det næste lån i rækken. De to metoder har forskellige fordele, men lavine-metoden vil give den største økonomiske gevinst. Snebold-metoden giver dog i højere grad en følelse af at få ryddet op i sin økonomi ved hurtigere at eliminere nogle af de mindre lån, så der kun et eller få større lån at afdrage på. 

Undgå gæld fremover
Hvis du gerne vil undgå gæld fremover, kan det være en idé at kigge på dit rådighedsbeløb og dine faste udgifter. Se om du kan finde billigere alternativer til nogle af dine abonnementer eller opsig dem eventuelt helt, hvis du ikke bruger dem. Du kan også vælge at tage en spareperiode, hvor du bruger så få penge som muligt eller tage et ekstra arbejde, så du hurtigere kan få bugt med gælden. Det er derfor også smart at undgå at optage nye lån, medmindre det er nødvendigt. 

Hvis du opsiger dit fitnessabonnement og eventuelt en af dine streamingtjenester, kan du nemt spare omkring 300-400 kr., som du kan bruge til at afdrage på din gæld. En anden god måde at spare penge på er at droppe takeaway og to-go-kaffe og lignende, da det hurtigt kan løbe op i længden. 

Hvis der dukker en uforudset situation op, hvor du har brug for flere penge, end du har lige nu, så ansøg om et sms lån. Det kan give dig flere penge mellem hænderne lige nu, hvis du står og mangler pengene til noget akut og vigtigt. Hvis du budgetterer med afdraget på lånet, slipper du også for at ødelægge dit budget. Det kan derfor være en måde at løse situationen på.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce