Mandekogebogen

Sådan laver du en vodka-smagning

Sådan bruger du vodka til din næste smagning.

Vi har tidligere på ugen smagt på Belvederes nye vodka-kreationer, og den ædle alkohol bliver sjældent omtalt i 'smagning', hvor man ofte tyer til whisky, vin, rom, cognac, øl og portvin.

Men!

Vodka kan også noget. Herunder får du en lille guide til, hvordan man får det bedste ud af en vodkasmagning.

Og ja, det kan blive rigtig sjovt, hvis du tager alt fra Jelzin til Grey Goose med i programmet!

ANNONCE

Fakta om vodka-smagning
Når man smager på vodka, er der ligesom ved vinsmagning en række trin, man kan følge for at bestemme vodkaens særlige udtryk og karakter.

Bouquet (Næse)
Duft nænsomt til vodkaen, som når man dufter til parfume og åbn munden let. Dufter vodkaen rent af sprit eller alkohol, er der sandsynligvis tale om en neutral vodka. Kan man i stedet dufte
aromaer, der minder om brød, korn eller nyopgravet frisk muld, er vodkaen sandsynligvis af klassisk karakter. Ved klassisk fremstilling af vodka prioriteres det at bruge lokale råvarer til fremstillingen, som det eksempelvis er tilfældet med Belvederes vodkaer.

Palet (Smag og finish)
Tag en lille tår og behold vodkaen i munden i nogle sekunder, mens du lader den cirkulere i munden. Overvej imens vodkaens tekstur, vægt og fylde. Luk herefter lidt luft ind i munden, og
drik vodkaen. Overvej vodkaens smagsprofil og derefter, om vodkaen efterlader en vedvarende smag i munden. Det kan f.eks. være en finish af krydrede noter.


En neutral vodka vil ofte opleves enten smagløs eller meget mild i smagen. En vodka der i næsen har tydelige syrlige og citrusagtige aromaer vil typisk smage frisk og delikat med en ren og sprød finish. Og en vodka, der dufter af brød og korn vil sandsynligvis fra første tår smage sød og cremet med en sprød og nøddeagtig finish.

Game on, folkens!

ANNONCE
Sådan laver du en vodka-smagning
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

"Mad handler om smag – ikke om mængden af kød på sin pizza, eller manglen af samme på en grøntsagsret. Det handler om smagsoplevelser, nydelsen af at være i det kreative køkken og ikke mindst muligheden for at udvide sin horisont af, hvad mad og mandemad indebærer."

Kontakt: rkj@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt