Mandekogebogen

Skotske Ardbeg lancerer ny røget single malt: An Oa

Den første permanente tilføjelse til deres sortiment i næsten et årti.

Siden 1815 har Ardbeg tryllet med deres whiskyevner på den afsides skotske ø, Islay, og har i mange år været kendt for skotlandske mest røgede varianter på markedet. Det skyldes, at den klassiske tørv, der ofte bruges til at give den maltede byg sin ikoniske røgnoter under tørringsprocessen, er en helt unik tørv, som kun gror på øen - den giver den komplekse, nærmest berømte paradoksale fonemmelse i munden af både tung røg og dyb sødme.  

Ardbeg er et herligt lille nichebrand, som efter en række usikre perioder med ejerskifte blev en del af The Glenmorangie Company i 1997, hvorefter de fortsat kunne kreere deres unikke smagsnuancer på single malt-markedet. 

Fra februar 2018 kunne de for første gang i næsten et årti lancere deres nyeste permanente tilføjelse til sortimentet.

En single malt under navnet "An Oa". 

ANNONCE
Skotske Ardbeg lancerer ny røget single malt: An Oa

Selve navnet stammer fra halvøen ved øen Islay, som hedder Mull of Oa - halvøen er fyldt med tårnhøje klipper og et barskt terræn, som beskytter øens sydkyst og selvfølgelig Ardbeg-destilleriet fra Atlanterhavets skiftende og turbulente vejrsystemer. 

Selve whiskyen er et forsøg på at forene Skotlands ædle evner til at raffinere en silkeblød balance i deres whisky i kontrast til landets barske natur - og smagsnuancerne giver da også meget om en turbulent oplevelse på tungen!

Smagsnoter

Det første man lægger mærke til, er selvfølgelig den ret tunge duft af lejrbål og sødlig malt, som blot bliver bekræftet ved første tår - den er intens i røgsmagen, og giver associationer til snobrød og udendørsmadlavning, mens eftersmagen, som kunne frygtes at være uhyre bitter, i stedet leverer en blød og fin komponent, som komplementerer røgen med en afrundet sødme. Eftersmagen har en fin balance mellem sødlige frugtnuancer og en røg, som sidder fast i smagsløgene lang tid efter.

Selve whiskyen er lagret på henholdsvis virgin oak, ex-bourbon og sherry-cask fra Pedro Ximénex-sherryen. Ardbeg-destilleriet har et helt særligt rum kaldet 'Gathering Room', hvor en enorm træbeholder agerer endestationen for forædlingen af spiritussen. Beholderen er lavet af fransk eg og er bygget udelukkende til Ardbeg - her bliver de tre whiskytyper samlet og får lov til at hvile, hvorefter der opstår en langsom fusion af de forskelligrettede smagsprofiler. 

Alt i alt en ret interessant whisky til dem, som elsker en røget nuance - her skal man ikke være begynder på whiskysmagningen, da man nok kan blive 'afskrækket' af intensiteten i smagsprofilen. Den egner sig til de folk, som søger nogle nye oplevelser i det vidtrækkende felt af whisky-destillering - her får man røgningen i spil på en meget kompleks måde.

Ardbeg kan også profilere sig på at være den mest prisbelønnede røgede single malt, da de siden 2008 har vundet mere end 50 guld- og dobbeltguldpriser i whiskykonkurrencer - og 2 gange kåret til "Scotch Whisky of the Year" i Jim Murrays Whisky Bible (2008, 2009). 

Ardbeg An Oa findes i forskellige spiritusforretninger og online.

Prisen ligger på 499 kroner. 

ANNONCE
Skotske Ardbeg lancerer ny røget single malt: An Oa
Skotske Ardbeg lancerer ny røget single malt: An Oa
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

"Mad handler om smag – ikke om mængden af kød på sin pizza, eller manglen af samme på en grøntsagsret. Det handler om smagsoplevelser, nydelsen af at være i det kreative køkken og ikke mindst muligheden for at udvide sin horisont af, hvad mad indebærer."

Kontakt: rkj@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt