Mandekogebogen

Tullamore D.E.W. XO: kærlighedsbarnet mellem whiskey og caribisk rom

Nyt eksperiment fra Tullamore-destilleriet!

Rom og whiskey er ofte to helt forskellige traditioner, hvor man kan variere den destillerede alkohol på uendelige måder. De adskiller sig fra hinanden ved, at rom oftest laves på sukkerrør og whisky laves på forskellige kornsorter.

Men nu vil Tullamore alligevel forsøge at forene to forskellige traditioner i én flaske - nemlig foreningen mellem Tullamores blended klassiker og de caribiske romtyper. Det sker i et nyt kærlighedsbarn, som hedder XO.

Den destillerede alkohol  er hældt på omhyggeligt udvalgte egetræsfade, som tidligere har været brugt til Demerara-rom. Husets brygmestre har tilført den originale Tullamore D.E.W en ekstra finish fra ’first fill’ XO caribiske romfade. Tullamore D.E.W, der er destilleret tre gange på tre forskellige egetræsfade og lavet på en blend af tre typer whiskey, får med XO-blandingen udvidet smagspaletten med en blød og behageligt lag af sødmefulde og tropiske noter.

Det er en ret interessant smagsoplevelse, som på mange punkter er ganske behagelig at drikke. Den har sin velkendte whiskysmag med fadnoter, vanilje og lidt styrke på spritten, mens rom-delen gør, at den er mere behagelig at drikke - den er tilpas afrundet, velkrydret og egner sig ret så godt til folk, som mangler et passende springbræt fra rom til whiskysmagning.

 
ANNONCE
Tullamore D.E.W. XO: kærlighedsbarnet mellem whiskey og caribisk rom

Irsk ekspertise i caribisk romproduktion
Mens de tidligste optegnelser for whiskyproduktion findes i Irland, er det mindre kendt, at irerne faktisk også spillede en rolle i den tidlige udvikling af rom i Caribien. I det 16. og 17. århundrede ankom mere end halvtredstusinde irske emigranter til Vestindien. Irernes erfaring med whiskey-destillering blev helt naturligt blandet med den lokale befolknings ekspertise inden for romdestilleri, og således skabte de grobund for udviklingen af den succesfulde verdensproduktion af caribisk rom.

"På vores Tullamore Destilleri eksperimenterer vi konstant med vores whiskyproduktion, og netop XO-blandingen markerede sig med det samme som en helt særlig variant. De omhyggeligt udvalgte ’first fill’ XO caribiske romfade, der tidligere har været brugt til at lagre Demerara rom, giver den oprindelige Tullamore D.E.W.-blend en helt særlig finish med smag af søde, tropiske frugter og krydderier. Kombinationen af irsk hjerte og caribisk sjæl balancerer smukt," fortæller brygmester John Quinn fra Tullamore D.E.W.

Flasken er på markedet til en vejledende pris på 219 kroner.

 
ANNONCE
Tullamore D.E.W. XO: kærlighedsbarnet mellem whiskey og caribisk rom
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

"Mad handler om smag – ikke om mængden af kød på sin pizza, eller manglen af samme på en grøntsagsret. Det handler om smagsoplevelser, nydelsen af at være i det kreative køkken og ikke mindst muligheden for at udvide sin horisont af, hvad mad indebærer."

Kontakt: rkj@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt