Albondigas-suppe
Smagfuld kødbolle-suppe fra Spanien!
Albondigas suppe er en traditionel spansk/mexicansk suppe, der er fyldt med smag og næring. "Albondigas" betyder kødboller på spansk, og disse er typisk lavet af hakket oksekød eller svinekød, blandet med ris, krydderier og nogle gange grøntsager som gulerødder og courgette. Suppen har en rig tomat-baseret bouillon, som ofte tilføjes med smagfulde ingredienser som løg, hvidløg, koriander og spidskommen.
Jeg har lavet min version af suppen i samarbejde med Ribera del Duero i min sidste wine-pairing opskrift for denne gang.
En simpel og smagfuld suppe, hvor alle kan være - selvfølgelig alt efter hvor meget chili, du putter i!!
Men suppen er mild og samtidig smagfuld, som står godt sammen med en god rødvin, der også har en masse fylde og dybde.
Jeg har valgt disse tre vine til formålet fra Ribera del Dueros enorme katalog af smagfulde vine:
Rødvine til Albondigas-suppe
Familia Comenge 2019
amilia Comenge 2019 er en økologisk vin, der fanger essensen af Ribera del Duero. Denne vin er lavet på Tempranillo-druen, som er dominerende i regionen. Den byder på en kompleks næse med noter af modne røde frugter, krydderier og et hint af balsamico. På ganen er den velstruktureret med bløde tanniner og en lang, vedvarende finish. Vinens frugtige karakter og subtile krydderier komplementerer perfekt de krydrede elementer i albondigas suppen, mens dens struktur giver en god balance til suppens rige bouillon.
Vilano Reserva 2019
Vilano Reserva 2019 er en klassisk Ribera del Duero vin med en dyb rubinrød farve og aromaer af mørke bær, chokolade og ristet egetræ. Denne vin er lagret på egetræsfade, hvilket giver den en kompleksitet og en fløjlsblød tekstur. Dens fylde og tanninstruktur er ideelle til at matche den kraftige smag af kødbollerne i albondigas suppen, mens dens modne frugtsmag harmonerer godt med tomatbouillonens syrlighed.
Arzuaga Gran Reserva 2018
Arzuaga Gran Reserva 2018 er en eksklusiv vin, der kombinerer elegance og styrke. Denne vin har dybe noter af modne sorte frugter, tobak, krydderier og et strejf af mineralitet. Gran Reserva-vine er kendt for deres kompleksitet og dybde, hvilket gør Arzuaga 2018 til en fremragende partner til en fyldig ret som albondigas suppe. Dens tanniner er fint integrerede, og den har en lang, vedvarende finish, som står godt til suppens komplekse smagsprofil.
Hvis du har lyst til at prøve smagningen hjemme hos dig selv, så fanger du min opskrift på Albondigas-suppe lige herunder!
Albondigas-suppe
Spansk suppe med kødboller!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 30 minutter
Ingredienser
- 4 fed hvidløg
- 1 stk courgette
- 1½ tsk salt + peber
- 1 spsk. spidskommen, stødt
- 1 håndfuld frisk koriander
- 1 tsk chiliflager, røde
- 3 stk gulerod
- 2 stk bagekartofler
- 1 l bouillon (okse eller grøntsags)
- 2 dl hakkede tomater eller passata
- 1 stk løg
Albondigas
- 400 gram oksefars
- 1 tsk salt + peber
- 1 tsk chiliflager, kan undlades
- 1 spsk. spidskommen, stødt
- 1 håndfuld koriander, frisk
- 2 fed hvidløg
- 1 stk løg
- 1 stk æg
- 1 dl kogte ris
Fremgangsmåde
- Start med at lave kødbollerne - riv hvidløg, hak løg helt fint og rør det sammen med farsen og de resterende ingredienser. Finsnit koriander og rør i. Lad det stå og trække, mens du forvarmer ovnen på 210 grader grill/varmluft. Form bollerne til mundrette kugler og bag dem i ovnen i ca. 8-10 minutter, indtil de danner en let skorpe.
- Snit løg og hvidløg og svits det i lidt olivenolie i en stor gryde. Tilføj passada eller hakkede tomater i nogle minutter, efterfulgt af bouillon - tilføj krydderier og lad det simre i 5-6 minutter. Smag til. Tilføj nu skrællede kartofler, courgetter og gulerødder i tern sammen med finthakket koriander - tilsæt også kødbollerne. Lad det simre i 20-25 minutter, og smag til undervejs.
- Servér suppen med godt brød til!