Mandekogebogen

Björn fra Saltverk: Foodie-islændingen, der skaber gourmetsalt ved hjælp af vulkanske kilder

Gourmet-salt, vulkanske kilder og en kærlighed for traditioner.

Salt findes i mange forskellige afskygninger og selvom den almindelige dansker måske ikke tænker over flere variationer end køkkensalt og flagesalt, så er det for den islandske Björn Steinar Jónsson en helt, helt anden snak.

Med en passion for madlavning, de gode råvarer og omtanke for miljøet valgte den unge ‘foodie’ at gå all-in på at skabe et bæredygtigt, nordisk, gourmetprodukt udelukkende ved hjælp af geotermisk energi - bæredygtigt salt!

Og hvis du skulle have fået lidt grå hår af fremgangsmåden, så er det egentlig meget simpelt - det rene, klare, islandske havvand skulle indkoges til salt ved hjælp af det varme vand fra de naturlige varme kilder såsom en vulkanø i nærheden.

ANNONCE
Björn fra Saltverk: Foodie-islændingen, der skaber gourmetsalt ved hjælp af vulkanske kilder

Du tænker måske lidt, at salt bare er den hvide, grusede masse, som du har stående ved siden af kogeøen derhjemme - men det er meget mere end det.

Og det vil Saltverk gerne give danskerne mulighed for at opleve.

Björn spørger helt enkelt forbrugerne:

“Hvis du skal stikke et sugerør i havet og tage en tår, hvor vil du så helst gøre det? I en engelsk kanal, ved en strandbred på Sicilien eller ved de islandske Vestfjorde, hvor der højest er svømmet en hval forbi?”

Svaret giver sig selv og taget i betragtning af, hvordan vi danskere på daglig basis bruger salt til at fremhæve smagen i alt fra en simpel bolognese til at give vores brownies en lille kant - hvorfor så ikke en salt, der lige har et ekstra spark på smagen og bæredygtigheden?

ANNONCE
Björn fra Saltverk: Foodie-islændingen, der skaber gourmetsalt ved hjælp af vulkanske kilder

Den unge Björn kastede sig hovedkulds ud i projektet og fik muligheden for at eksperimentere med sine tanker og muligheder på et nedlagt fiskebrug ved de islandske Vestfjorde - her gik han helt lavpraktisk til værks og forsøgte sig i starten med fylde en fisketank med det næsten kogende vand fra den vulkanske kilde.

Herefter smed han en pande med det rene havvand på plads og ventede i en uge, indtil der begyndte at blive dannet saltkrystaller.

Og herfra gik det stærkt.

Med rygsækken på ryggen og 200 gram hjemmeproduceret salt fra det nøje udvalgte område tog han til Reykjavik og præsenterede sit materiale for landets dygtigste kokke - og iværksætterpitchen gik rent igennem, da ikke en af smagsdommerne kunne sætte en finger på produktet.

Det var kvalitet fra den bedste skuffe - og nu ville de have mere!

ANNONCE
Björn fra Saltverk: Foodie-islændingen, der skaber gourmetsalt ved hjælp af vulkanske kilder

Nu har Björn 3 åbne saltpander, som i døgndrift tryller det rene havvand om til det fineste flagesalt udelukkende ved hjælp af den geotermiske energi - 100 procent bæredygtigt!

Björn har gjort sine forfædre stolte, som allerede tilbage i slutningen af 1700-tallet under den danske konge Kong Christian VII eksperimenterede med geotermisk energi, da skove til optænding og indkogning af havvandet var sparsomt dengang såvel som nu.

Foruden det fine, rene flagesalt har Saltverk siden 2011 udviklet 5 salte med smagsnuancer, som alle er inspireret af naturen, landet og kulturarven på Island - alt fra en birkesalten, som er et nøk til deres gamle traditioner for at konservere kød over birkerøg til de ikoniske lavastrande indkapslet i deres sorte lava-salt.

Siden 2011 har Saltverk øget produktionen og er blevet en anerkendt saltproducent blandt mange af de dygtigste kokke, hvor restauranter som Noma, Relæ og Fävikens Egendom benytter sig af de snehvide saltflager.

Nu laver Björn gourmetsalt i det samme område, som forfædrene gjorde i sin tid - det er sgu da smukt!

Du kan se deres produkter lige her.

ANNONCE
Björn fra Saltverk: Foodie-islændingen, der skaber gourmetsalt ved hjælp af vulkanske kilder
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

"Mad handler om smag – ikke om mængden af kød på sin pizza, eller manglen af samme på en grøntsagsret. Det handler om smagsoplevelser, nydelsen af at være i det kreative køkken og ikke mindst muligheden for at udvide sin horisont af, hvad mad indebærer."

Kontakt: rkj@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt