Brunch
To måltider mødes!
Brunch er mere end blot et måltid; det er en oplevelse, der kombinerer elementer fra både morgenmad og frokost for at skabe en afslappet og social stund. Typisk serveret mellem kl. 10 og 14, er brunch blevet en global trend med en enorm variation af retter, der spænder fra klassisk bacon og æg til kreative fusioner og eksotiske smagskombinationer. I denne guide dykker vi ned i brunchens oprindelse, forskellige varianter og hvordan brunch kan varieres i forskellige kulturer. Vi slutter af med inspiration til 20 klassiske og kreative brunchretter.
Hvad er brunch?
Brunch er en sammentrækning af ordene "breakfast" og "lunch" og består af en kombination af retter fra morgenmaden og frokosten. Oprindeligt opstod brunch i England som et uformelt og socialt måltid serveret efter jagt på søndage. Siden da har brunch spredt sig globalt og tiltrukket mennesker fra alle baggrunde som en mulighed for at nyde en lang, afslappet stund med lækker mad.
Hvorfor er brunch så populært?
Brunchens popularitet skyldes dens fleksibilitet. Da måltidet kombinerer morgen- og frokostretter, er der noget for enhver smag, uanset om du er til det søde, det salte eller noget helt tredje. Desuden fungerer brunch som et socialt samlingspunkt, hvor man kan tage sig god tid, nyde selskab og ikke behøver at stresse over faste serveringstidspunkter.
De mest populære brunch-varianter
- Klassisk amerikansk brunch – Traditionelt med pandekager, scrambled eggs, bacon og hashbrowns.
- Engelsk brunch (Full English) – En fyldig brunch med pølser, bacon, æg, baked beans, tomater og toast.
- Fransk brunch – En let og delikat kombination af croissanter, baguettes, ost, frugt og måske lidt røget laks.
- Italiensk brunch – Typisk med prosciutto, frittata, bruschetta og friske tomater.
- Mexicansk brunch – En krydret variation med huevos rancheros, guacamole og tortillas.
- Skandinavisk brunch – Rugbrød med røget laks, cremet salat (tun eller rejesalat), skiver af æg, ost og frisk frugt.
Hvad er forskellen på brunch og morgenmad?
Brunch kombinerer elementer fra både morgenmad og frokost, hvor morgenmad typisk serveres tidligt og består af lettere retter. Brunch serveres senere og inkluderer ofte større og mere mættende retter.
Hvornår serveres brunch typisk?
Brunch serveres typisk mellem kl. 10 og 14, men nogle steder kan man finde brunchservering helt op til kl. 16.
Kan brunch være sundt?
Ja, mange vælger sundere alternativer som yoghurt med bær, avocado-toast, rugbrød, røget laks og frugt. Brunch behøver ikke at være kalorieholdig for at være lækker.
Er brunch kun en weekend-ting?
Traditionelt er brunch forbundet med weekenden, men mange restauranter tilbyder brunchmenuer i løbet af hele ugen. Desuden kan man også lave brunch derhjemme når som helst.
Hvad kan man drikke til brunch?
Populære drikkevarer til brunch inkluderer kaffe, te, friskpresset juice, smoothies samt brunch-cocktails som mimosaer og bloody marys.
20 idéer til brunch
-
Avocado Toast
– En simpel og lækker klassiker; moset avocado på ristet brød med salt, peber og evt. et pocheret æg på toppen. -
Huevos Rancheros
– En mexicansk brunchfavorit med stegte æg, tortilla, salsa og sorte bønner. -
Pandestegt ag med spinat og feta
– En nem ret med æg og spinat, smagt til med saltet fetaost. -
Pandekager med banan og chokolade
– Fluffy pandekager med bananskiver og chokoladestykker, der giver en sødme og tekstur. -
Eggs Benedict
– Pocheret æg og skinke på en engelsk muffin, overhældt med cremet hollandaise-sauce. -
Full English Breakfast
– En klassisk engelsk tallerken med pølser, bacon, baked beans, æg, tomater og toast. -
Arme riddere med bær og sirup
– En sød ret med tykke skiver brød dyppet i æggemasse, serveret med friske bær og sirup. -
Røget laks/æggesalat på rugbrød
– Nordisk inspireret med frisk røget laks, æggesalat og dild på rugbrød. -
Chia-pudding med frugt og nødder
– Sund og mættende chia-pudding toppet med frisk frugt og nødder. -
Croissant med skinke og ost
– En enkel, fransk inspireret croissant fyldt med smeltet ost og skinke. -
Bagte æg i avocado
– En sund og enkel ret, hvor æg bages i halve avocadoer, krydret med salt og peber. -
Smoothie Bowl
– Blend en tyk smoothie af bær, banan og yoghurt, og pynt med granola og frisk frugt. -
Quiche Lorraine
– En tærte med bacon, løg og ost i en cremet æggeblanding. -
Bruschetta med tomat og basilikum
– Italiensk bruschetta med tomat, basilikum og olivenolie på ristet brød. -
Æblepandekager med kanel
– Søde pandekager med revet æble og et strejf af kanel. -
Bagels med flødeost og laks
– En simpel men populær brunchret med laks og flødeost på en bagel. -
Frittata med grøntsager
– En italiensk inspireret æggekage med spinat, tomater og ost. -
Vafler med frugt og sirup
– Lækre, sprøde vafler serveret med friske bær og sirup. -
Mimosa
– En klassisk brunch-cocktail lavet med appelsinjuice og mousserende vin. -
Overnight oats med frugt og nødder
– Havregryn blandet med mælk eller yoghurt, som står natten over og pyntes med frugt.
Brunch - opskrifter og inspiration
Morgenmad og frokost i én!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ingredienser
- 1 stk brunch
Fremgangsmåde
- Få inspiration til hjemmelavet brunch længere oppe!