Mandekogebogen

Croquetas de jamón - spanske kroketter med skinke

Smagfuld tapas-klassiker med rødvinsparring!

I et nyt samarbejde med Ribera Del Duero har jeg kastet mig ud i et wine-pairing-eventyr henover sommeren!

I første omgang skal vi have en skøn klassisker på den spanske tapas-front, som går under navnet croquetas de jamón - kroketter med spansk skinke.

En simpel, cremet, sprød og uimodståelig snack, der står rigtig godt sammen med mange af Ribero Del Dueros vine.

Når man har med kroketter at gøre, bevæger man sig ind i tapas-territoriet, og her er de spanske vine og generelt Ribera Del Duero ret gavmilde med mulighederne for at finde vine, der matcher en lang række spanske lækkerier.

Til opskriften har jeg fundet tre vine i deres omfattende sortiment, som på hver deres måde kan spille op til den fede, cremede krokette.

Emilio Moro 2021

Her har vi fingrene i en vintage-vin, som meget har behov for at tale for sig selv og blive nydt uden alt for mange forstyrrelser eller dominerende parringer - her skal man netop blot nyde lidt lette snacks, som kan komplimenterer de kraftige smagsnuancer. Vinen er spækket med modne sommerbær i duften, let krydret og så er smagen utrolig fyldig, men samtidig cremet - den har en ret intens eftersmag, som både spiller op med tunge tanniner og saftighed. En perfekt partner til en sprød, fed og saltet hapser, som både kan bryde fedmen, og blive mødt af fedmen, der understreger de varme krydderier i vinen.

Jilguerin 2022

 Her snakker vi en utrolig let drikkelig vin, som er yderst frugtig, saftig og velegnet som en nærmest ‘læskende’ vin - hvilket går utroligt godt sammen med tapas, hvor man skal spise en masse små hapsere, mens vinen nydes i det rette tempo. Næsen rammer de mere pre- sommerlige frugter såsom ribs, mens der er lidt mere sødme i smagen med velbalancerede tanniner og behagelige, frugtige nuancer.

Aalto 2021

Den sidste i rækken er igen en let drikkelig rødvin, som formår at balancere både en fløjlsblød tekstur og en god syre - samtidig med at smagen er dyb med mørke frugter og masser af mørke bær kombineret med vaniljenoter - slutteligt med en lang, tanninholdig finnish med et snert af fad. Perfekt som en mørk, aromatisk smagsoplevelse, der skal danne base for en række spanske delikatesser.

Fang opskriften på de spanske kroketter herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Spanske kroketter med skinke - Croquetas

Nem, lækker snack!

12 portioner 45 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 30 minutter
Tilberedning: 5 minutter
Ca. 0 kcal pr. portion

Ingredienser

Kroketter
 • 1 stk løg
 • 60 gram smør
 • 80 gram hvedemel
 • 70 gram serrano-skinke
 • 400 ml fritureolie/solsikkeolie

Fritering og panering
 • 2 dl rasp (almindelig el. panko)
 • 1 dl hvedemel
 • 1 stk æg

Fremgangsmåde

 1. Snit løg fint og skær serrano-skinken i små tern. Smelt smørret i gryden og lad det eventuelt brune lidt - tilføj løg i nogle minutter, efterfulgt af skinken. Lad det simre et par minutter, hvorefter du hælder melet i.
 2. Rør grundigt rundt i melet, og begynd så at tilsætte mælken gradvist. Pisk konstant, så du får en tyk og cremet konsistens. Smag til med salt. Hæld massen i en skål, dæk den med husholdningsfilm og stil den i køleskabet et par timer.
 3. Tilføj nu mælk under omrøring og skru lidt ned for varmen - lad det koge op i nogle minutter under konstant omrøring, indtil du har en tyk, cremet masse. Smag først til med salt til sidst, da skinken bidrager med meget salt. Skrab massen ud i en skål, dæk den med husholdningsfilm og stil til afkøling i køleskabet.
 4. Når massen er afkølet, finder du tre dybe tallerkner - hæld rasp i den ene, mel i den anden og slå et æg ud i den tredje.
 5. Tag en spiseskefuld af massen, og form hver enkelt til aflange kroketter - vend dem først i hvedemel, dernæst i sammenpisket æg og til sidst i raspen.
 6. Varm olien til 170 grader - fritér dem 2-3 af gangen i 1,5-2 minutter, indtil de er gyldne og sprøde. Lad dem afdryppe på køkkenrulle. Serveres gerne som en del af et større tapas-bord som små hapsere med en klat cremefraiche og frisk persille på toppen!
 7. Nydes med et godt glas rødvin fra Ribera Del Duero!
Del

Seneste nyt

Annonce