Döner Kebab
Hjemmelavet dönerkebab til durum, pita og pizza!
Kebab fås i mange forskellige afskygninger og varierer alt efter kultur, pizzaria og endda ned til personlig smag.
Der findes forskellige former for kebab - eksempelvis iskender kebab, döner og bare almindelig kebab, som efterhånden dækker over marinerede kødstrimler, man drysser på alt fra pizza til fyld i en durum.
Men det er faktisk ret nemt at få en autentisk smag og konsistens på kebab kød, som kan måle sig med din lokale pizzamand.
For at opnå dette skal vi bevæge os ned af Döner kebab-grenen - der er nemlig en nem og lækker teknik til at få det resultat med få råvarer.
I al sin enkelthed er det en kødfars med masser af krydderier, som først bliver bagt i stanniol - derefter bliver det enten grillet eller bagt til en sprød skorpe, som man så kan skære af i lækre, tynde skiver.
Hvis man ikke lige har et rotisseri derhjemme, der passer til et döner-spyd, så kan man også skære strimlerne af og stege dem kortvarigt på panden.
Dernæst er de klar til at blive brugt til kebab-klassikere såsom kebab-mix, pitakebab, durum, rullekebab og meget andet!
Tjek opskriften ud i bunden af artiklen!
Fun facts om döner kebab
Oprindeligt stammer döner kebab fra Tyrkiet og blev populariseret i Tyskland. Döner kebab har sine rødder i det osmanniske køkken, hvor det oprindeligt blev kaldt "döner kebap", hvilket betyder "roterende grillspyd".
Traditionelt blev kødet, typisk lam eller fårekød, krydret og placeret på et lodret spid, som derefter blev roteret og grillet langsomt ved en varmekilde. Denne metode tillader, at kødet langsomt tilberedes og holdes saftigt, samtidig med at det udvikler en lækker skorpe.
I 1960'erne og 1970'erne oplevede Tyskland en bølge af tyrkisk migration, hvor mange tyrkiske arbejdere immigrerede for at arbejde i industrien. En af disse immigranter var Mehmet Aygün, der i 1971 åbnede den første döner kebab-butik i Berlin.
Aygün introducerede döner kebab til det tyske marked og tilpassede det til lokale smag ved at servere det i pitabrød med grøntsager og sauce.
Döner kebab voksede i popularitet i Tyskland og spredte sig derefter til resten af Europa og andre dele af verden. I dag er döner kebab blevet et ikonisk gadekøkken og en populær fastfood i mange lande.
Det er blevet tilpasset til forskellige regionale smagspræferencer og findes i forskellige varianter, herunder kylling, oksekød og endda vegetariske muligheder.
Döner Kebab
Hjemmelavet kebab!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 1 time
Ingredienser
- 500 gram hakket okse- eller lammefars
- 1 stk løg
- 2 fed hvidløg
- 2 tsk koriander, stødt
- 2 tsk spidskommen, stødt
- 1½ tsk fint salt
- ½ tsk kanel, stødt
- 2 tsk oregano
- ½ tsk chiliflager, røde
- 1 tsk hvidløgspulver
- 2 spsk. olivenolie
Fremgangsmåde
- Start med at pille løg og hvidløg, skær i mindre stykker og smid det op i en foodprocessor. Blend det til en jævn masse med en sjat olivenolie.
- Tilføj nu din fars i mindre stykker og blend det sammen til en kød-pure. Ja, det lyder ikke lækkert, men det er en konsistens, vi har brug for! Tilføj krydderierne og blend det hele sammen en sidste gang.
- Fordel to stykker stanniol på på bordet og læg farsen på - fugt fingrene med lidt vand og klem den sammen til en pølse. Pak den stramt ind, twist enderne på stanniolen og rul den lidt.
- Nu kan farsen hvile og trække smag i alt fra en times tid til omkring et døgn. Derefter skal du forvarme ovnen til 180 grader almindelig ovn.
- Du kan klippe stanniol-enderne af, men sørg for, at du ikke klipper ind til kødet - stik en stor kødnål ind i enden og ud af den anden. Læg den i et fad, hvor den er løftet. Bag den i stanniolen i ca. 60-65 minutter.
- Herefter er den klar til leg! Du kan tage stanniolen af og give den en stegeskorpe i ovnen, eller skære strimler af og stege dem på en pande. Du kan også lade den køle helt af og have klar til en anden god dag!
- Tricket er nu bare, at du kan skære tynde strimler af dit kød, som bare lige skal steges op igen i lidt olie i 45-60 sekunder på en brandvarme pande - så er der kebab!