Lammekebab
Lækre spyd med lam!
Kebab findes i mange forskellige afskygninger - både måden man laver kødet på, men også hvilket slags kød, man bruger.
I langt de fleste tilfælde har jeg brugt oksekød - eksempelvis til döner kebab eller shish kebab.
Denne gang har jeg kastet mig over lammekød i samarbejde med Bord Bia og Irish Meat og deres lækre udskæringer fra det irske landskab.
Jeg var så heldig at være med på en tur til den grønne ø sidste år, hvor vi blandt andet på Michelin-restauranten Aniar fik smagt en masse af, hvad Irland kan byde på af udskæringer.
Denne gang har jeg taget lidt lækre udskæringer med hjem i 'baggagen' - og denne gang har jeg lavet en lammekebab på deres lækre irske lammefilet.
Lammefileten er et magert stykke kød, men meget kørt og kræver ikke særlig lang tilberedning - det gør den velegnet til at lave lækre grillspyd, hvor man kombinerer lammet med en simpel grillmarinade, der tilgodeser krydderier, der passer til lammekød.
Såsom rosmarin - og så kombineret med lidt brun farin, hvidløg og citronskal. Det giver en smagfuld, lækker og saftig irsk lammekebab, som jeg har valgt at putte i fladbrød med lidt yoghurtdressing, rødløg og grønt.
En nem, hurtig og uimodståelig hapser til det længeventede sommervejr.
Skulle du ønske at give dig i kast med opskriften, finder du den nederst i artiklen - og vil du gerne finde de lækre udskæringer af irsk lam, så findes det i køledisken hos Lidl, Coop og Nemlig.
Lammekebab
Lækre, grillede lammespyd!
Ventetid: 2 timer
Tilberedning: 10 minutter
Ingredienser
- 400 gram lammefilet, i tern
- 4 spsk. god olivenolie
- 1 tsk tomatpuré
- 1 håndfuld frisk rosmarin
- 1 tsk brun farin
- ½ tsk citronskal, revet
- 2 fed hvidløg, revet
- 1 tsk sennep
- 1 tsk salt + peber
Fladbrød og fyld
- 2 stk rødløg
- ½ stk agurk
- 2 håndfuld cherrytomater
- 4 stk fladbrød (se opskriften i artiklen)
- 4 dl yoghurt naturel
- 1½ tsk hvidløg, revet
Fremgangsmåde
- Skær dit lammekød i tern. Lav en marinade med olivenolie, finthakket frisk rosmarin, sennep, brun farin, citronskal, tomatpure, revet hvidløg, salt og peber. Rør det grundigt sammen og rør det sammen med kødet - lad det trække gerne i minimum 2 timer eller til dagen efter.
- Mens kødet trækker, kan du lave fladbrødene klar - følg opskriften lidt længere oppe i artiklen! skær også agurk i små stykker og snit rødløg helt fint på et mandolin-jern. Yoghurt-dressingen kan laves helt simpelt med eksempelvis yoghurt naturel, revet hvidløg og lidt salt og peber.
- Find 3-4 spyd frem og tænd grillen - sæt nu skiftevis et stykke marineret lammekød og cherrytomat på spyddene, indtil du ikke har mere. Gem eventuel overskydende marinade til at pensle med under grillning.
- Grill dem først på direkte varme for at få lidt grillstriber og derefter et par minutter på indirekte varme - godt og vel 8-10 minutter i alt.
- Smør et fladbrød med en gavmild klat yoghurt-dressing, drys med rødløg og agurk og læg så spyddet på fladbrødet - nu kan du lukke fladbrødet om spyddet og trække kødet af. Enjoy!