Mandekogebogen

Dagmartærte (smørkage)

Wienertærte med masser af snask!

Dagmartærte er en klassisk tærte lavet med wienerdej, remonce og vaniljecreme, som fås hos et utal af bagere landet over.

Men da jeg gik i gang med opskriften på en hjemmelavet version, gik det op for mig, at det ikke hedder det samme landet over.

Det er tilsyneladende primært i Jylland, at denne lækre smørholdige tærte bliver kaldt en Dagmartærte - på Sjælland ynder man at kalde det en Smørkage.

Men uanset navnet er det en kage, som smager skønt - købeversionen er dog i nyere tid blevet kastet i nakken på kunder, når den medvirkede i et supertilbud med rugbrød, rundstykker og sødt til kaffen.

Så Dagmartærten har mistet lidt af sin shine hos folket - men det skal vi ændre på nu!

Jeg har nemlig lavet min helt egen version - en hjemmelavet Dagmartærte.

I al sin 'enkelthed' en bund lavet af tyndt udrullet hjemmelavet wienerdej smurt med hjemmelavet vaniljecreme - derefter toppet af små ruller af kanel-wienerruller og afsluttet med det obligatoriske glasur.

Snasket, sprødt og smørholdigt - fang opskriften herunder:

Guide: Sådan ruller du din wienerdej

ANNONCE
Udskriv opskriften

Dagmartærte (Smørkage)

Hjemmelavet version!

4 portioner 2 timer, 40 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 2 timer, 10 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 1000 kcal pr. portion

Ingredienser

Wienerdej
  • 150 gram smør
  • 300 gram hvedemel
  • 200 ml sødmælk
  • 20 gram gær
  • 1 spsk. sukker
  • ½ tsk fint salt

Remonce
  • 40 gram revet marcipan
  • 40 gram smør
  • 1 tsk kardemomme, stødt
  • 1 tsk kanel, stødt
  • 40 gram rørsukker

Vaniljecreme
  • 1 stk æg
  • 2 spsk. sukker
  • ½ stk vaniljestang
  • 1 spsk. majsstivelse
  • 1½ dl sødmælk

Fremgangsmåde

  1. Skrab kornene ud af din vaniljestang og bland med sukker - Bland alle ingredienserne til din vaniljecreme i en gryde og bring det i kog under omrøring. Lad det boble i nogle minutter, hvorefter du tager den af varmen, skraber cremen ud i en ny skål og lægger husholdningsfilm på. Lad det køle af.
  2. Bland i mellemtiden remoncen sammen i en skål - du behøver ikke piske endnu, da smørret gerne må være koldt. Så bare lad alle ingredienserne stå klar ved stuetemperatur.
  3. Lav din wienerdej efter forskrifterne i min guide til wienerdej længere oppe i artiklen. Når du er nået til det punkt, hvor dejen er foldet 3 gange og er klar til leg, skal du rulle den ud til 40x20 cm.
  4. Skær nu 1/3 af dejen fra som en firkant - læg resterende i køleskabet. Den lille firkant skal nu rulles ud, så den passer nogenlunde med din kageform. Jeg brugte en form på 21-22 centimeter i diameter. Når den er rullet ud, smører du formen og lægger den forsigtigt i. Klem op om siderne og skær overskydende dej fra. Tag vaniljecremen (bortset fra 2 spiseskefulde) og smør det ud på den ubagte bund. Stil den i køleskabet.
  5. Tag nu den resterende dej ud og udrul den til ca. 15x20 cm. Pisk alle ingredienserne sammen til remoncen til en cremet masse - tag de to resterende spiseskefulde vaniljecreme og rør i remoncen. Smør den nu udover dejen. Fold dejen fra det korte led og rul det til en lang snegl.
  6. Skær den ud i tynde 'kanelsnegle' - ca 6-8 styk alt efter, hvor stor din form er. Placer hver snegl side om side i den ubagte bund. Lad den efterhæve i 20 minutter.
  7. Forvarm ovnen til 180 grader - afbag kagen i ca. 28-30 minutter, eller indtil den er gylden på toppen.
Del

Seneste nyt

Annonce