Danske Xoco laver innovativ kvalitetschokolade ud fra vinprincippet
Én sort til én slags chokolade.
Der findes mange forskellige former for chokolade på markedet, hvor flere elementer i processen fra kakaobønne til chokolade kan påvirke smag, udseende og konsistens.
Selvom der findes variationer i smag, tekstur og fylde i mørk og lys chokolade, såvel som det hvide baseret på kakaosmørret, så bliver alle mulige forskellige kakao-sorter i sidste ende ofte blandet sammen til det endelige produkt - men det vil Xoco gøre op med.
Xoco er et danskejet firma, der har plantet over 1 million kakaotræer i Mellemamerika siden 2007.
Deres innovative tilgang til chokolade-produktet er, at de læner sig op ad de ældgamle principper fra vinproduktion, nemlig podning-teknikken, hvor man kan genskabe den samme sort igen og igen, når man først har fundet den ønskede variant.
De er de første i verden til at adskille de enkelte sorter på hver deres mark.
Ved netop at adskille sorterne, så kan man nørde igennem på den optimale fermentering, ristning eller conchning efter den enkelte sorts karakteristika - og derved få et unikt produkt, som står for sig selv.
Virksomheden er startet op i 2007 af Frank Homan, der efter sin 9-årige karriere i Den kongelige Livgarde og medstifter af Z-Wave-teknologien begyndte at dyrke kærligheden for chokolade-feinschmeckeri.
Til at få chokoladens egenskaber til at træde i karakter og opnå den helt perfekte smag og konsistens, har Frank teamet op med colombianske Diana Cruz, chokolademager og konditor, som har erfaring fra en række store restauranter i Argentina, Mexico og Colombia.
Xoco har, som de første og eneste i verden udvalgt forskellige sorter baseret på udvalgte smagsvarianter, navngivet dem og plantet dem adskilt fra hinanden.
Xocos farmere poder omhyggeligt hvert eneste af de nye træer, der høstes - og på alle måder har de optimeret processerne for at skabe en helt unik chokolade.
Og i samme princip, som når du får fingrene i en flaske single malt-whisky, hvor der netop kræses om den enkelte afgrøde i processen.
Heraf navnet Single Variety-chokolade.
Et af produkterne, som Xoco har udvalgt til produktionen, er blandt andet Mayan Red, som bruges til Xocos couverture-chokolade (en type chokolade, som indeholder mere kakaosmør end det konventionelle bage- og spisechokolade.
Ved at lade produktet stå for sig selv, så får den en nuancer af mørke frugter såsom blommer og rosiner.
Læs meget mere om deres historie lige her.