Mandekogebogen

Den bornholmske iscene: Her får du 6 af solskinsøens bedste is

Gammeldags isvafler og læskende ispinde.

Hvis du overvejer en smuttur til Bornholm i løbet af sommerferien, så er en af de første (og måske vigtigste?) punkter på dagsordenen selvfølgelig en gammeldags isvaffel.

Men som så mange andre turistvenlige destinationer kan man godt blive lidt rundtosset over, hvilke slags is, iskugler og iscaféer man bør overveje - du kan selvfølgelig bare tage på Tour de Is og spise dem alle, men hvis du også skal have plads i maven til lidt røget sild, så er det en god idé at vælge med omhu - for der er mange!

Jeg har de seneste par år været på reportage på Bornholm og det kræver altså en række is til at klare varmen og rundturen! Så jeg har lavet en lille guide til seks af de bedste ishuse, du kan opleve på Bornholm - listen vægter både konsistens, variation og smag og hvert sted får lige en lille fodnote, der fortæller, hvad deres vigtigste egenskab er.

ANNONCE
Den bornholmske iscene: Her får du 6 af solskinsøens bedste is

Sandvig Is Kalas

En af de mest populære turistpunkter på isfronten er oppe i toppen af Bornholm ved Allinge-Sandvig, hvor der bliver langet lækre isvafler over disken til utallige gæster. Cremede, fløjsbløde og uimodståelige varianter lavet på økologisk, bornholmsk mælk med sæsonens bær og frugter samt inputs fra tilbagevendende gæster. Trækplasteren ved Kalas-ismagien er, at de trods få varianter på menukortet derimod har kræset, finpudset og givet ekstra kærlighed til deres sortiment - hvor man ved mange gennemsnitlige isboder rundt i landet oplevet 18-20 forskellige varianter, som måske/måske ikke sidder lige i skabet, så går man aldrig galt i byen hos Sandvig Is. Her går du ikke væk fra biksen med en fornemmelse af ‘Ah pis, jeg skulle have valgt den anden’. Eneste ulempe? Du er nødt til at komme tilbage for at smage resten af varianterne alligevel..

Største trækplaster:

Få udvalgte varianter, som er lavet til perfektion på konsistens og smag.

Hvorhenne:

Allinge, ved Sandvig Havn

ANNONCE
Den bornholmske iscene: Her får du 6 af solskinsøens bedste is

Nordikos

Efter en opstart i Madrid har ægteparret Jacob og Vanessa taget deres ispinde-univers med hjem til Bornholm, hvor de nu har base. Nordikos er små, lækre ispinde, som er bombarderet med lækre bær og frugter fra øens skattekammer - og så kan man desuden også af og til få nogle lækre varianter lavet på økologisk mælk. Alt fra en havtorn-sorbet til en lækker, cremet hasselnød-ispind. Foruden smagen som det vigtigste, så er ispindene også fri for stabilisatorer, kunstige farvestoffer og holdbarhedsmidler - det er naturlige råvarer, smæk på smagen og nordisk sommer i en ispind!

Største trækplaster:

Naturlige smage og lokale råvarer. (og så kan du spise mange af dem!)

Hvorhenne?

Nexø, Rønne, Gudhjem, Aakirkeby og Svaneke.

ANNONCE
Den bornholmske iscene: Her får du 6 af solskinsøens bedste is

Chris & Mario

En solid og fantastisk buffet af is-varianter, som byder på lidt mere rock-n-roll med Nutella og vilde farver - en ting har de dog til fælles. Konsistensen sidder lige i skabet med en blød, sej og cremet base, der sørger for, at uanset hvilket smage de tilsætter, så får man en på opleveren. De har deres helt egen teknik til at fremstille isen med den uimodståelige konsistens, hvilket er en ret vanedannende sag - uanset om du får en enkelt kugle eller har det helt store vaffel-kræmmerhus under armen!

Største trækplaster:

Unik, luftig konsistens og mange varianter.

Hvorhenne?

Rønne, Nexø og Gudhjem.

ANNONCE
Den bornholmske iscene: Her får du 6 af solskinsøens bedste is

Bornholms Ismejeri

En af de mest legende og eksperimenterende iscaféer på Bornholm ligger i Svaneke, hvor man kan få et utal af sjove kreationer og anderledes smage - der er en masse klassikere, men der bliver hyppigt skiftet ud i sortimentet for hele tiden at være innovativ og legende i smage og konsistens. Der er ikke noget som en solskinsdag, hvor man lige kan gå en smut ned til havnen i Svaneke med en gigant af en kugleis af de lækreste varianter - og som prikken over i’et er flere af deres ikoniske smage blevet gjort tilgængelige i supermarkeder over hele landet.

Største trækplaster:

 Innovative smage og nytænkende kombinationer.

Hvorhenne?

Svaneke (og i udvalgte supermarkeder landet over).

ANNONCE
Den bornholmske iscene: Her får du 6 af solskinsøens bedste is

Gudhjem Is

Med rødder tilbage til 1959 bliver Gudhjem Is ofte omtalt som hele Bornholms Ishus - og med god grund. Deres is har en luftig, fløjsblød konsistens med mange forskellige varianter - og så skifter de hyppigt deres sortiment med blandt andet ‘Dagens Is’. Vi snakker alt fra Pistacie-Marcipan til Valnød med Figner - og så huser de også nogle af landets største isvafler, hvor man kan prøve kræfter med mavesækkens grænser! Lokaliseret på Gudhjem havn er det en af de isbutikker, jeg som minimum altid lige skal forbi, når jeg er på Bornholm!

Største trækplaster:

Konsistens og dag-til-dag-udskiftning af varianter.

Hvorhenne?

Gudhjem havn. 

ANNONCE
Den bornholmske iscene: Her får du 6 af solskinsøens bedste is

Kjærstrup Chokolade

En syndig lille sag på isfronten er det familiedrevne chokoladefirma Kjærstrup, som har kombineret deres uimodståelige flødeboller med en klat softice til en god, gedigen og familievenlig is-dessert. Du får simpelthen valget mellem deres forskellige slags flødeboller, hvorefter du kan vælge en omgang softice med drys på toppen - hvis det ikke er vaskeægte smovseri fra højeste skuffe, så ved jeg ikke!

Største trækplaster:

Flødebolle kombineret med softice? Det siger vist sig selv!

Hvorhenne?

Bl.a. Allinge, Nexø, Rønne og Snogebæk. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE