Mandekogebogen

Det vigtigste red flag på en restaurant, du ikke må ignorere

Få en god spiseoplevelse.

Det kan godt være, du er sulten, og maden dufter himmelsk, men hvis den lander på bordet ved den forkerte temperatur, så bør alarmklokkerne begynde at ringe. Det lyder måske lidt hysterisk, men det er faktisk én af de mest almindelige og farlige fejl, restauranter laver: Tid- og temperaturmisbrug.

Læs også: Pizza Verde

Det lyder som noget fra en madteknisk gyserfilm, men det er dødsens alvor. Forkert temperatur under madopbevaring eller servering skaber perfekte forhold for bakterievækst – og det kan i værste fald føre til madforgiftning. Så næste gang du er ude og spise, er det ikke kun smagen, du skal bruge dine sanser til at vurdere.

Hvad er det der "temperaturmisbrug"?

Når fødevarer bliver opbevaret eller serveret i det, fødevaresikkerhedsnørder kalder "farezonen" – mellem 4 og 60 grader Celsius (40-140°F) – kan bakterier fordoble sig hvert 20. minut. Jeps, det tager ikke lang tid før en hyggelig middag bliver til en tur på toilettet… eller i værste fald hospitalet.

Ifølge de amerikanske fødevaremyndigheder (FDA) må mad teknisk set befinde sig i farezonen i op til fire timer, men allerede efter to timer begynder risikoen for alvor at stige. Og lad os være ærlige: Ikke alle restauranter spiller efter reglerne.

Brug sanserne – og sund fornuft

Der er ikke noget hemmeligt trick til at spotte mad med forkert temperatur. Du kan som regel mærke det med det samme. En lunken steak? Nej tak. En lun yoghurt? Nope. Kolde retter skal være kolde. Varme retter skal være varme. Så simpelt er det.

Men selvfølgelig, hvis du ikke kender retten i forvejen – som f.eks. første gang du prøver kimbap og tror det er koreansk sushi (been there) – kan det være svært. Et hurtigt kig på Google eller et venligt spørgsmål til tjeneren kan redde dig fra en forkert klage.

De største synder på menuen

Der er visse typer mad, du skal være ekstra opmærksom på:

  • Kød og fjerkræ: Klassikerne når det gælder bakterier.

  • Mejeriprodukter: Ost og fløde i lunken tilstand? Nej tak.

  • Snittet frugt, som melon: Lyder harmløst, men det er en bakteriebombe, hvis det ikke holdes koldt.

  • Fugtige og proteinrige retter: Den slags elsker bakterier.

Og så er der buffeterne – de kan være et direkte minefelt. Det er svært at holde maden varm nok eller kold nok, og med mange gæster omkring samme mad, er det nemt at forestille sig, hvordan bakterierne har fest.

Hvad gør du, hvis du opdager det?

Du siger noget. Venligt, men bestemt. Det er helt fair at bede om en ny ret, hvis din mad føles for kold eller for varm på den forkerte måde. Hvis du virkelig føler, der er problemer, kan du efterfølgende kontakte de lokale myndigheder – og så i øvrigt lade være med at komme igen.

Det handler ikke om at være besværlig, men om at passe på dig selv – og måske redde andre gæster fra en dårlig oplevelse senere. For mad handler om nydelse. Ikke om risiko.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce