Mandekogebogen

Dyrbar Tomahawk Steak på grill

Mørt og saftigt.

Selvom sommer mest af alt rimer på grillmad og grill på terrassen, så er der altså noget magisk over at få gang i kul- og gasgrillen, når der er tåget, fugtigt og koldt udenfor.

Der findes sæson-grillere og så er der helårsgrilltyper - hvis du tilhører sidstnævnte kategori, så får du lige en high-five!

Vi er sneget ind i efteråret og med sig har vi fået temperaturer under 10 grader, kulde, fugt og blæsevejr - det fejrer vi da lige med at skrue lidt op for grill om efteråret!

Det kolde vejr kan være optimalt til at have en bedre styring af temperaturen, når man skal balancere på lidt længere tilberedninger og sørge for at få den rigtige balance i direkte og indirekte varme - man kan bare lade luften fra omgivelserne sive ind, så får man hurtigt skruet ned for de høje temperaturer, man bruger, når man skal have en god stegeskorpe.

Til at give lidt inspiration til efterårets grillmad, har vi allieret os med Dyrbar og deres grandiose udvalg af lækre udskæringer af alt fra gris, okse og kalv. Hvor efterår og vinter ofte forbindes med gryderetter og store stege, så har vi fundet den perfekte udskæring til at opskalere på kødfronten uden at det ‘blot’ er flæskesteg, hamburgerryg eller simrekød - her har vi fået fingrene i en krogmodnet Tomahawk af okse.

Til de uerfarne på den front, så er en Tomahawk Steak en ribeye på ben, som ligger på en heftig kampvægt mellem 1-1,7 kilo, hvor man steger bøffen på ben - det gør, at man bedre kan styre resultatet og få en saftigere tilberedning over lidt længere tid.

Mere smag, mere saft og kraft - what’s not to like?

Tomahawk Steak er oplagt til grill, da den grundet sin enorme størrelse er svær at finde en plads til på en konventionel pande og komfur - så vi har smidt den i grillen!

Tricket er i bund og grund at give den voldsom varme i nogle minutter på begge sider i starten og derefter grille den færdig ved indirekte varme - på den måde får man karamelliseret overfladen og samtidig sørger for, at den ikke tilberedes for hurtigt og bliver for tør.

Alt efter kampvægten skal den cirka have 25-30 minutter ved indirekte varme, men vi anbefaler, at man bruger et kødtermometer for at sikre sig, at den krogmodnede Tomahawk bliver tilberedt perfekt.

Og den perfekte Tomahawk Steak? Den skal altså være tættere på rare end noget andet.

For at få en rare-medium-rare Tomahawk skal man ramme en kernetemperatur på omkring de 53-55 grader - da det er en stor udskæring, vil vi anbefale, at du tager din Tomahawk ud til hvile, når den rammer ca. 50-51 grader - så vil den langsomt stige et par grader i kernetemperatur.

Du finder vores opskrift på den perfekte Tomahawk Steak herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Tomahawk Steak

Saftig og mør!

2 portioner 35 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 30 minutter
Ca. 0 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 1 stk tomahawk steak
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. groft salt/urtesalt
  • 50 gram smør
  • 1 stk rosmarin, bundt

Fremgangsmåde

  1. Pak din Tomahawk ud af indpakningen i god tid - gerne 1-2 timer før tilberedning, så den får stuetemperatur. Så får du en mere stabil tilberedning. Pak den ud af plastikken, dup den tør med køkkenrulle og læg den i et fad - smid den i ovnen (slukket naturligvis!), så slipper du for fluer eller lignende, mens den vågner op ved stuetemperatur.
  2. Forvarm grillen til høj varme - kulgrill: glohede kul, gasgrill: fuld smæk på 2-3 brændere. Pensl din bøf med et tyndt lag olivenolie på begge sider og drys et gavmildt lag groft salt eller urtesalt på begge sider.
  3. Smid din Tomahawk på direkte varme og giv den en stegeskorpe på begge sider i ca. 2 minutter - det er vigtigt, at den er brandvarm, så overfladen får en lækker karamellisering.
  4. Derefter lægger du din Tomahawk på indirekte varme - og sætter gerne et stegetermometer ind i det tykkeste stykke af bøffen. Her er det desuden vigtigt, at du sætter termometeret ind i selve bøffen, og ikke i mellemrummet mellem bøffen og benet - det kan snyde lidt på temperaturen.
  5. Læg frisk rosmarin på bøffen og top med en gavmild skive smør. Nu skal den ca. have de 25-30 minutter, eller indtil kernetemperaturen når de 50-51 grader. Lad den hvile i 8-10 minutter, hvorefter du skærer bøffen ud i skiver.
Del

Seneste nyt

Annonce