Mandekogebogen

Fødevarer, du bør undgå at spise efter udløbsdatoen

En god omgang tommelfingerregler!

Holdbarhedsdatoer på diverse produkter er ofte op til lidt fortolkning på mange produkter - derfor blev der også for nogle år tilbage ændret visse fødevarer fra 'mindst holdbar til' til 'bedst før'.

Det handler tit om at have sin sunde fornuft med - ment på den måde, at man selvfølgelig ikke skal spise noget, der er alt for gammelt, og heller ikke smide noget ud, der intet fejler, bare fordi holdbarhedsdatoen er skredet. 

Selvom udløbsdatoer ofte handler om madens kvalitet frem for sikkerhed, er der visse fødevarer, du ikke bør ignorere efter datoen, da de kan udgøre en sundhedsrisiko.

Her er en række produkter, du skal være særligt opmærksom på:

 

ANNONCE
12 madvarer, du ofte ikke må spise efter udløbet holdbarhed

Nødder

Nødder indeholder høje niveauer af umættede fedtstoffer, som kan blive harske efter udløbsdatoen. De vil smage bittert eller surt, når de bliver dårlige, og bør ikke spises.

Bladgrønt

Grøntsager som spinat og grønkål kan udvikle en bitter smag, når de bliver gamle. Hvis de begynder at se visne ud eller lugte surt, bør du smide dem ud for at undgå risikoen for fødevarebårne sygdomme.

Olier

Madolier kan blive harske efter åbning. Hvis olien begynder at smage bittert, er det et tegn på, at den er blevet dårlig, og den bør kasseres.

Krydderier

Selvom krydderier sjældent udgør en sundhedsrisiko, mister de deres smag over tid. Krydderier som kanel og paprika kan blive mindre kraftfulde, når de passerer deres udløbsdato.

Baby-modermælkserstatning

Modermælkserstatning til spædbørn er en af de få fødevarer, hvor udløbsdatoen er lovpligtig. Efter datoen kan mængden af vigtige næringsstoffer falde, hvilket kan føre til ernæringsmangel hos spædbørn.

Kød

Kødprodukter som hakket oksekød, kylling og bøf kan være sikre lidt efter deres udløbsdato, men det er vigtigt at tjekke for tegn på fordærv, såsom dårlig lugt, misfarvning eller en slimagtig overflade.

Æg

Selvom æg kan holde sig længere end deres udløbsdato, bør du teste dem med den såkaldte flydetest. Læg ægget i vand – hvis det synker, er det fint. Hvis det flyder, bør du kassere det, da gamle æg kan indeholde salmonella.

Bløde oste

Hårde oste som cheddar kan være sikre at spise efter at have skåret skimmel væk, men bløde oste som ricotta, flødeost og hytteost er en anden sag. Skimmel spreder sig hurtigt i disse, og de kan indeholde farlige bakterier som listeria og salmonella.

Delikatessekød

Pålæg som skinke og kalkun kan hurtigt blive dårligt på grund af deres høje fugtindhold. Hvis kødet er blevet slimagtigt eller lugter surt, er det tid til at smide det ud.

Friske bær

Mugne bær, såsom jordbær, er et tegn på, at hele bakken kan være forurenet. Skimmel spreder sig hurtigt mellem bær, og nogle typer skimmel kan være sundhedsskadelige.

Rå fisk

Fisk skal håndteres forsigtigt, og rå fisk bør spises inden for en til to dage efter indkøb. Hvis fisken lugter surt eller ammoniak-agtigt, er den ikke længere sikker at spise.

Restaurantrester

Mad fra restauranter bør spises inden for tre til fire dage. Rester, der har været udsat for stuetemperatur i længere tid, kan være grobund for bakterier, hvilket gør dem usikre.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce