Gratis app hjælper danskere med at sanke som en noma-kok
Nu er det lettere at finde jagtmarker for hybenrose, strandsennep og alle de andre gode sager
45.000 danskere bruger allerede denne app, i deres jagt på lækre, vilde, danske råvarer.
Konceptet er udtænkt af René Redzepi, og har siden 2015 været støttet af Nordeafonden.
"Vi vil gerne have at folk får sjovere og mere givende naturoplevelser - og en ny grund til at gå på opdagelse i skovbunde og sandstrande. Det handler både om at finde noget vildt og lækkert til køkkenet, men også at give naturen en ny værdi - uden at det skal være svært eller koste noget," siger Mikkel-Lau Mikkelsen, der er projektchef for VILD MAD.
Traditionelt kræver det en del erfaring og oplæring at blive god til at sanke og vide, hvor man skal finde hvad i naturen - og hvordan man undgår at spise noget, der er farligt. Gennem app’en Vild Mad har danskerne siden 2017 fået hjælp til at plukke vilde råvarer - og det har været både populært og et godt værktøj for både nybegyndere og de mere øvede.
"I dag ved de fleste, at havtorn, hybenroser og strandkål er noget man kan finde og spise - råvarer, der var fuldstændig ukendte for 10 år siden. Så der er bestemt sket noget, og jeg tror, vi er klar til at blive endnu klogere på naturens fadebur," siger Mikkel Lau-Mikkelsen.
Det sidste rygstød
Ifølge Mikkel-Lau Mikkelsen har appen og teknologien i den indledende version manglet det sidste rygstød, og nu er appen blevet relanceret - med et interaktivt kort, der hjælper brugerne til at finde spiselige planter
"Jeg tror, at vi grundlæggende savner at være i og bruge naturen - men har brug for et lille puf i den rigtige retning. Særligt under og efter corona har vi større interesse for og ønske om at være i naturen, og danskerne har brugt markant mere tid ude i det fri. Det motiverede os til at gøre vores app endnu mere tilgængelig, så alle kan se, hvad der er i deres lokale naturområder," fortæller Mikkel-Lau Mikkelsen, projektleder for Vild Mad.
Han mener samtidig, at hvis vi kommer tættere på naturen, kommer vi også til at passe bedre på den.
"Som sanker tager man lidt fra naturen, men uden at gøre skade eller tage det hele, og den tilgang bør vi alle have til naturen - både lokalt og globalt. Naturen får større værdi, hvis vi bruger den - og giver os en fornyet respekt og lyst til at beskytte den," mener Mikkel-Lau Mikkelsen.
"Hele pointen med at sanke og med vores app er at få danskerne ud at opleve og smage naturen. Vi giver ikke bare et koordinat til en lysning med ramsløg, så den bliver fuldstændig overrendt. Vi vil gerne lære danskerne at bruge naturen, passe på den og opbygge din viden lidt ad gangen. App’en fortæller, hvad der er af råvarer i området - men man skal selv rundt og lede og opdage. Det er sådan man lærer, og det er sådan man får en fornemmelse af naturens sæson og terræner," siger Mikkel-Lau Mikkelsen.