Mandekogebogen

Gumbo med kylling, pølse og roux

Chicken gumbo med spicy pølse!

Hvis man trænger til en god simreret med masser af smag, så går man ikke galt i byen med at kigge over skulderesn hos amerikanerne i Louisiana.

Louisana og generelt sydstatskøkkenet er en del af en madkultur, som er blandet af forskellige verdenskøkkener på grund af dens geografiske placering såvel som historiske skiften mellem forskellige lande. 

Ofte kalder man flere af den helt autentiske retter fra Louisana for Creoler/Kreoler-køkkenet.

Kreolerkøkkenet refererer til den madkultur dyrket af folkefærdet, som nedstammer fra de Louisana-folk, der boede i Louisiana før det blev en del USA - hvor det stadig var skiftevis en del af Frankrig og Spanien.

Og selve statens 'nationalret' er simpelthen Gumbo.

Gumbo dækker over en nem og lækker simreret, hvor man ofte bruger ting som kylling, krydret pølse og rejer - og så er det vigtigt, at man bruger de tre fundamentale smage i Creolerkøkkenet - bladselleri, grøn peberfrugt og løg. 

Derudover bruger man Kreoler/Creoler-krydderi, som giver en spændende blanding af mange forskellige smage, som skaber en interessant hybrid. 

En gumbo får sin cremede konsistens og tunge smag af flere forskellige ting - nogle folk i Louisiana bruger okra-planten, som har naturligt geleringsmiddel og andre bruger noget, der hedder Gumbo fié, som egentlig er en slags krydderurt udvundet af bladene fra et sassafras-træ.

Og så er den helt klassiske og meget unikke måde at gøre det på - en roux.

Hvor danskere og franskmænd er vilde med en opbagning af mel og smør, så er en roux en opbagning af mel og olie, som får lov til at simre længe, indtil farven skifter fra hvidlig cremet til en mørk, nøddeagtig farve.

Det giver smag, dybde og konsistens til Gumbo - det skal bare prøves!

Jeg har lavet min version af en klassisk Gumbo herunder, hvor jeg har valgt at fylde den med kylling og pølser.

Inspiration til pølser

Det varierer meget, hvilken slags pølse, man bruger til Gumbo - men den skal have saft og kraft. Jeg bruger halv-halv af røgede kålpølser og en god italiensk pølse a la italiensk salami for ekstra styrke. 

Følg opskriften herunder får en nem og lækker simreret fra sydstaterne i Amerika.

ANNONCE
Nødd - Gumbo med kylling, pølse og roux Nødd
Udskriv opskriften

Gumbo med kylling, pølse og roux

Simreret fra sydstaterne!

4 portioner 2 timer, 10 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 50 minutter
Ca. 250 kcal pr. portion

Ingredienser

Roux
  • 100 gram hvedemel
  • 100 ml solsikkeolie (eller rapsolie)

Fyld
  • 4 stk bladselleri
  • 1,2 l hønsebouillon - eller grøntsags
  • 400 gram blandede pølser (se længere oppe i artiklen for inspiration)
  • 1 stk hel kylling
  • 3 stk laurbærblade
  • 2 stk løg
  • 1 stk grøn peberfrugt
  • 4 fed hvidløg

Kreoler-krydderi
  • 2 tsk paprika
  • ½ tsk cayennepeber
  • 1 tsk friskkværnet peber
  • 1 tsk fint salt
  • 1 tsk timian
  • 1 tsk oregano
  • 2 tsk hvidløgspulver

Fremgangsmåde

  1. Start med at partere din kylling i bryster (2-3 stykker ud af et), overlår og underlår og vinger. Bland alle ingredienserne til KReoler-mikset og hæld det i en frysepose eller skål sammen med kyllingen. Masser det grundigt sammen og lad det marinere en times tid.
  2. Snit bladselleri, grøn peber, løg og hvidløg helt fint og hav det klar.
  3. På en pande brunes kyllingestykkerne af i lidt smør på alle sider - læg dem herefter til side. Skær pølserne i mundrette bidder og brun også disse let af.
  4. Nu skal du lave din roux ved at hælde solsikkeolie og hvedemel i en gryde - den skal koges op under konstant omrøring og gerne koge i 18-20 minutter, indtil du har en farve, der minder om en lys nutella - let nøddebrun. Se min farve på min roux længere oppe i artiklen. Får den for meget, bliver den butter.
  5. Når du har den ønskede farve, hælder du grøntsagerne i, som du svitser sammen med et par minutter.
  6. Tilsæt herefter kyllingestykkerne, laurbærblæde og bouillon på toppen - bring det i kog, og skru så ned på simreblus og lad det småboble i 50-60 minutter.
  7. Skum fedtet fra, som lægger sig i toppen og smag til undervejs - serveres rygende varmt med en skålfuld ris!
Del

Seneste nyt

Annonce