Mandekogebogen

Hjemmelavede wontons

Opskrift på dej og fyld til wontons - både suppe-wontons og sprøde wontons!

Wontons er en af de populære dumplings fra Kina, som minder meget om de klassiske jiaozi, potsticker eller den japanske gyoza.

Den primære forskel er, at wontons laves af firkantede stykker dej frem for cirkler - og at wontons oftest bruges og tilberedes i og til supper, eller som friterede, sprøde snacks.

Jeg har eksperimenteret med at lave mine egne versioner af både suppe-wonton og den sprøde wonton - med egen dej!

Herunder får du guiden til, hvordan man gør det. 

Når du følger guiden, så kommer du til det punkt, hvor der skal foldes - den guide finder du lige herunder.

TIP: Sådan bruger du pak choy/bok choy:

Skær dem i kvarte. Varm lidt revet hvidløg op på en pande med lidt olie, og når de er let svitset, lægges pak choy på. Lad dem svitse i et minut og tilfør herefter 0,5 deciliter vand og sæt låg over panden. Lad dem dampe i 4-5 minutter. 

ANNONCE
Hjemmelavede wontons

Rul din dej ud på et meldrysset bord. Det handler om at bruge så lidt mel som muligt for at holde dem bløde og saftige, men hvis du ruller ud på et bord, hvor dejen hænger fast? Så bliver det først svært.

Dejen er nemlig en smule porøs på grund af den kogte vand.

Rul ud til en tynd firkant med en tykkelse på maks. 0,5 centimeter.

Skær nu firkanter ud af dejen på 8x8 centimeter (den klassiske størrelse på wonton-dejstykker).

Læg en lille teskefuld fyld på hver firkant - som på billedet her:

ANNONCE
Hjemmelavede wontons

Nu kan du vælge to måder at folde dem på - de mest klassiske wonton-foldninger.

Fugt kanterne med lidt vand.

Fold den indover sig selv, så den danner en rektangel. Klem godt på kanterne, så den lukker helt tæt.

Se billede:

Hjemmelavede wontons

Herefter foldes de to kanter, hvor fyldet sidder, over hinanden, så du får en nærmest tortellini-form på den. 

ANNONCE
Hjemmelavede wontons

Den anden teknik er at folde dem indover sig selv som før, men hvor man danner en trekant:

Hjemmelavede wontons

Den skal samles på samme måde, hvor kanterne, hvor fyldet sidder, foldes indover hinanden:

Base til suppe

Godt tip til en god solid suppe?

Når du skal have hel kylling til aftensmad, så partér kyllingen og gem skrogene i fryseren.

Herefter kan du bruge ca. 2 skrog til 2 liter væske, hvor du blander gulerødder, pastinak, et par tomater og løg sammen og lader det småkoge i 2-3 timer.

Herefter sies suppen fra og der tilsættes 1 tsk. salt pr. liter (men spar lidt på salt i første omgang og smag til i stedet) - tilføj desuden en god sjat soya, et stort stykke ingefær og to hvidløg.

Og så skal suppen ellers have en over nakken og gerne reduceres til ca. det halve - smag endelig til undervejs.

ANNONCE

Wontons

Lækre kinesiske dumplings!

30 portioner 1 time, 30 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 1 time, 10 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 100 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 300 gram svinefars
  • 1 spsk. ingefær, revet
  • 1 stk forårsløg
  • 1 stk hvidløg
  • 1 tsk sesamolie (kan undlades)
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk. soyasauce
  • 300 gram hvedemel
  • 2½ dl vand (kogende)
  • ½ l solsikkeolie (hvis du vil prøve at lave de friterede)
  • ½ tsk friskkværnet peber
  • 1 håndfuld grøn topping, eksempelvis pakchoy, forårsløg og bønnespirer

Fremgangsmåde

  1. Lav i første omgang wonton-dejen ved at hælde 2,5 deciliter kogende vand i en skål, hvori du opløser 0,5 tsk. salt.
  2. Mens vandet stadig er brandvarmt, hældes alt melet i og røres grundigt rundt - når dejen er tilpas afkølet til at kunne håndteres med hænderne, skal den æltes i nogle minutter, indtil du har en sammenhængende, fast og blank dej. Lad den køle af på køkkkenbordet i 20 minutter, og læg den så i en frysepose og lad den hvile i ca. 1 time, indtil den er helt afkølet.
  3. I mellemtiden laves fyldet ved at røre 0,5 tsk. salt ud i svinefarsen - du kan også på dette punkt tilføje rå rejer, hvis du har disse ved hånden, som er meget klassisk. hak forårsløg og hvidløg fint og bland i dejen sammen med revet ingefær - tilsæt sesamolie, soyasauce og lidt friskkværnet peber. Stil det på køl indtil de skal laves.
  4. Nu skal dine wontons samles - se billedguiden længere oppe i artiklen! Den giver ca. 25-30 styk.
  5. Til suppewontons: Varm din suppe op i en stor gryde, og når det småbobler, tilsættes dine wontons forsigtigt i suppen - det er vigtigt at have en kraftig suppe, så dine wontons absorberer meget smag. Lad dem simre i suppen i ca. 5-8 minutter, og servér suppen med eventuelt lidt grønt såsom bønnespirer, pak choy og forårsløg.
  6. Til sprøde wontons: Varm din olie op i en lille gryde til ca. 165-170 grader og fritér dem 3-4 af gangen, indtil de er gyldne og sprøde - olien må ikke være alt for varm, da man ellers risikerer, at de bliver perfekte udenpå for tidligt, så farsen stadig er rå (lav eventuelt en tester alene i første omgang for det bedste resultat). Ca. 3-4 minutter alt efter tykkelsen på dejen. Lad dem dryppe af på fedtsugende papir og spis derefter straks for bedst sprødhed.
Del

Seneste nyt